Trump ukinuo Obamine mjere u vezi s klimatskim promjenama

Nova administracija SAD-a smatra da propisi o borbi protiv klimatskih promjena ometaju u radu rudare i radnike (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom se poništava niz propisa o borbi protiv klimatskih promjena iz vremena bivšeg predsjednika Baracka Obame.

“Moja administracija stavlja tačku na rat za ugalj”, rekao je Trump uoči potpisivanja dekreta.

Trumpova administracija smatra da propisi o borbi protiv klimatskih promjena iz Obaminog perioda ometaju u radu rudare i radnike koji se bave vađenjem nafte, prenosi Reuters.

Reuters je ranije prenio da će Trump potpisati izvršnu uredbu kojom će poništiti niz propisa iz Obaminog perioda koji se tiču borbe protiv klimatskih promjena, u nastojanju da poveća domaću proizvodnju energenata i podstakne otvaranje novih radnih mjesta.

Aktivisti za zaštitu životne sredine, međutim, smatraju da je najnovija uredba opasna i poručuju da će se obratiti sudu, javlja Reuters.

Ranije najavljen potez

Na udaru Trumpovog dekreta prvenstveno je Plan za čistu energiju, kojim se od saveznih država zahtijeva da smanje emisiju ugljičnog dioksida emitiranog iz energetskih postrojenja kako bi SAD ispunio obaveze iz globalnog klimatskog sporazuma, koji je gotovo 200 zemalja postiglo u Parizu u decembru 2015. godine.

Trumpovim ukazom također se ukida zabrana zakupa ugljenosnog državnog zemljišta i mijenjaju se propisi o ograničavanju emisije metana, koji se oslobađa u proizvodnji nafte i plina.

Trump je dugo najavljivao ovaj potez tvrdeći da će ukidanje tih propisa prouzrokovati novi bum u proizvodnji nafte, plina i uglja i pomoći otvaranju hiljada radnih mjesta, bez ikakve štete po zrak i kvalitet vode u SAD-u.

“Krenut ćemo u drugačijem smjeru. Prethodna administracija devalvirala je radnike svojim mjerama. Možemo zaštititi životnu sredinu dok istovremeno pružamo ljudima posao”, izjavio je jedan visoki zvaničnik Bijele kuće novinarima uoči potpisivanja dekreta.

Izvor: Agencije