Oglasi

Trump u utorak sa saudijskim prijestolonasljednikom

Uoči posjete SAD-u, Mohammed bin Salman je vrhovnog vođu Irana Alija Hamneja uporedio s Adolfom Hitlerom.
Deset mjeseci nakon posljednjeg susreta u Rijadu, Donald Trump i Mohammed bin Salman će potvrditi dobre vezeEPA

Američki predsednik Donald Trump primit će u utorak saudijskog prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana, što će za njega biti prigoda da kritizira Iran, velikog suparnika Saudijske Arabije, ali i da se oglasi o velikim promenama koje se uvode u sunitskoj monarhiji.

Deset meseci nakon njihovog poslednjeg susreta u Rijadu, Trump i novi prvi čovek najvećeg izvoznika nafte, 32-godišnji Mohammed bin Salman, potvrdiće u Ovalnoj sobi svoje dobre veze.

Tom prilikom trebalo bi da se osvrnu i na korenite promene koje su se u međuvremenu dogodile u Saudijskoj Arabiji, na unutrašnjem i na spoljnom planu: dopuštenje ženama da mogu upravljati automobilom, čistke bez presedana u ime antikorupcijske borbe, rat u Jemenu, sukob s Katarom...

Želi ubrzati nuklearni program

"To zadivljuje (...) To su političke promene koje bi se mogle protegnuti na čitavu jednu generaciju, a zgusnute su u nepunih godinu dana", ističe Lori Plotkin Boghardt, bivša analitičarka Centralne obaveštajne agencije, koja danas radi u washingtonskom Institute for Near East Policy.

A mnoge od tih odluka, dodaje, "utiču na interese Sjedinjenih Američkih Država" u regiji.

Rijad pokazuje spremnost da ubrza svoj civilni nuklearni program.

Zato u idućih 20 godina planira sagraditi 16 reaktora, što će ga stajati oko 80 milijardi evra, ocenjuju zvaničnici i analitičari.

U razgovoru za američke medije, saudijski princ, poznat po inicijalima MBS, dugo je branio antikorupcijsku čistku, u kojoj je više prinčeva i bogataša monarhije nekoliko nedelja bilo zadržano u luksuznom hotelu "Ritz-Carlton" u Rijadu.

"Ono što smo učinili bilo je apsolutno nužno", rekao je on, tvrdeći da se sve radilo "uz poštovanje važećih zakona".

I pre nego što je stupio na američko tlo, mladi princ je zadao ton uporedivši teritorijalne pretenzije koje se pripisuju prvom čoveku šijitskog Irana, vrhovnom vođi Aliju Hamneju, s Adolfom Hitlerom u vreme nacizma.

Oprez prema budućem kralju

Uz to je uputio upozorenje: "Ako Iran proizvede atomsku bombu, i Saudijska Arabija će učiniti isto, što je pre moguće."

U otvorenom pismu Trumpu, koje je početkom marta objavio New York Times, analitičar Thomas Friedman poziva američkog predsednika da bude oprezan i nepopustljiv prema budućem kralju koji radi na modernizaciji ekonomije te "društvenih i verskih struktura" Saudijske Arabije.

"U krivu ste ako mislite da se možete zadovoljiti aplauzom njegovom stavu protiv Irana i njegovim verskim reformama i da će se sve dobro završiti", napisao je Friedman.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.