Trump: U toku je invazija koja prijeti cijeloj Americi

Donald Trump
Nedavno ispitivanje javnog mnijjenja pokazuje kako 51 posto odraslih Amerikanaca smatra da je predsjednik najodgovorniji za prekid financiranja savezne Vlade (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je, nakon obilaska granice SAD-a s Meksikom, da je u toku “invazija”, koja prijeti cijeloj Americi.

“Na našoj južnoj granici je humanitarna kriza. Upravo sam se vratio i situacija je mnogo gora nego što bi većina mogla shvatiti, invazija! Tamo sam bio u više navrata, demokrate, plačljivi [čelnik demokrata u Senatu] Chuck [Schumer] i [predsjednica Zastupničkog doma] Nancy [Pelosi] ne znaju koliko je to loše i opasno po cijelu našu državu”, poručio je on na Twitteru.

U petak je 21. dan od kako je američka vlada u djelimičnoj blokadi, uslijed neuspjeha da se postigne dogovor o budžetu.

Trump je u srijedu napustio sastanak s demokratama, koji imaju većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, zato što nisu željeli izaći ususret njegovom prijedlogu o finansiranju izgradnje zida na granici s Meksikom.

Moguće i ‘vanredno stanje’

Djelimična blokada američkih federalnih službi i agencija ušla je u 21. dan, čime se izjednačila s do sada najdužim “zatvaranjem vlade” 1995/96. godine, iz vremena kada je predsjednik bio Bill Clinton.

Trump traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida, kojim namjerava spriječiti ilegalne migracije i koji je obećao tokom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za projekt, koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim.

Trump je iz Teksasa ponovo poručio da bi mogao proglasiti “vanredno stanje”, koje mu daje posebne ovlasti, kako bi zaobišao Kongres u donošenju odluke o finansiranju izgradnje zida.

Zbog zastoja u raspravi o budžetu, najmanje 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima plate.

Izvor: Agencije