Trump u Japanu pozvao na snažnije investicije u SAD

Vrhunac Trumpovog državnog posjeta bit će sastanak u ponedjeljak s carem Naruhitom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je pozvao japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Američke Države, prekorivši pritom Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma. 

Trump je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet kojim želi pokazati snažne odnose između dviju država, iako su trgovinski odnosi problematični. 

Tokijski toranj Skytree, najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svjetlio u bojama američke zastave. 

Nedugo nakon dolaska Trump se u rezidenciji američkogambasadora Williama Hagertyja susreo s direktorima japanskih kompnija Toyota, Nissan, Honda, Softbank i Rakuten. 

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog ekonomskog rasta. 

Washington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Trump je istaknuo kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država. 

“Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je u redu i možda je to tako jer nas toliko volite”, rekao je. 

Ceremonijalni posjet

Trump je doputovao u Japan, u uglavnom ceremonijalni posjet koji bi trebao naglasiti dobre odnose između dviju zemalja unatoč nesuglasicama oko trgovine.

Tijekom četverodnevnog posjeta, japanski premijer Shinzo Abe priredit će za Trumpa svečani banket, odvest će ga na sumo turnir i u posjet pomorskoj bazi, a očekuje se da će dvojica čelnika odigrati i partiju golfa. Trump je u Japan došao u pratnji svoje supruge Melanije.

Trump će također biti prvi strani čelnik koji će se sastati s novim japanskim carem Naruhitom.

Posjet je potvrda snažnih veza između dviju zemalja koje su nekoć bile neprijatelji, a tumači se i kao upozorenje Kini kojoj se želi poslati poruka da Amerikanci nisu sami u Aziji. Moguće su ipak napetosti u razgovorima o trgovini.

Premda je Trump odgodio za šest mjeseci uvođenje dodatnih carina na uvoz japanskih i evropskih automobila, također je kazao da je ovisnost SAD-a o stranoj automobilskoj industriji prijetnja za američku nacionalnu sigurnost, što nije prošlo nezamijećeno kod divova kao što je Toyota.

Sumo turnir Trumpu u čast

Vrhunac državnog posjeta bit će sastanak u ponedjeljak s carem Naruhitom, kao i svečani prijam navečer u carskoj palači.

To će biti prvi sastanak nekog stranog čelnika sa carem Naruhitom koji je preuzeo Krizantemino prijestolje 30. aprila, nakon abdikacije oca Akihita. Drugi čelnici morat će pričekati svečanosti u oktobru za tu čast.

“To dokazuje da savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama nikada nije bilo toliko snažno”, naglasio je jedan visoki dužnosnik Trumpove administracije koji je želio ostati neimenovan.

No taj historijski trenutak jedva da će nadmašiti Trumpov dolazak na sumo turnir koji će se u nedjelju organizirati u njegovu čast u slavnoj sumo areni Ryogoku Kokugikan. Kako prenosi list Asahi Shimbun, američki predsjednik trebao bi pobjedniku predati trofej nazvan “Trumpov pokal”.

Susret Trumpa i Abea, koji će u utorak posjetiti zajedničku pomorsku bazu u Yokosuki, ne bi trebao biti samo radni: očekuje se da će odigrati i partiju golfa u prefekturi Chibi.

Izvor: Agencije