Trump u Indiji dogovorio prodaju vojne opreme za tri milijarde dolara

'Indijske takse i dalje su previsoke, vjerovatno najviše na svijetu', rekao je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će Indija kupiti američku vojnu opremu u vrijednosti tri milijarde dolara, uključujući jurišne helikoptere, što će doprinijeti jačanju veza između dvije zemlje i izgradnji protivteže utjecaju Kine u regiji.

Indija i Sjedinjene Američke Države napreduju i kad je riječ o velikom trgovinskom sporazumu, rekao je on, dodajući da dogovor očekuje do kraja godine, prenosi Hina.

Sada je cilj sklapanje obuhvatnijeg sporazuma, možda i sporazuma o slobodnoj trgovini.

Pregovarači dvije strane već mjesecima nastoje približiti stavove kad je riječ o poljoprivrednim proizvodima, medicinskim uređajima, digitalnoj trgovini i novim taksama.

“Indijske takse i dalje su previsoke, vjerovatno najviše na svijetu”, rekao je Trump, što je bila njegova jedina kritika upućena toj zemlji tokom posjete.

Posjeta Indiji ‘spektakularan uspjeh’

Za posjetu Indiji američki predsjednik rekao je da je “spektakularan uspjeh”.

Indija će kupiti 24 helikoptera SeaHawk od Lockheed Martina, s projektilima Hellfire, u vrijednosti 2,6 milijardi dolara, te planira naručiti još šest helikoptera Apache.

Indija modernizira svoju vojsku kako bi smanjila jaz u odnosu na Kinu i sve se više okreće SAD-u umjesto tradicionalnom partneru Rusiji.

Dvije strane razgovarale su i o izgradnji 5G mreže u zemlji.

Indija još nije odlučila hoće li u to uključiti Kinu.

Izvor: Agencije