Trump tvrdi kako Bin Salman nije znao za Khashoggijev nestanak

Donald Trump
Američki ambasador kaže da se Donald Trump složio staviti prijetnju tarifama u ladicu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da mu je saudijski prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman, kazao da nema informacija o tome šta se desilo u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Trump je putem Twitter profila napisao da je telefonom razgovarao sa saudijskim krunskimn princom, prenosi agencija.

“Upravo sam razgovarao s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije. Kazao mi je da nema nikakvih informacija o tome šta se dogodilo u zgradi saudijskog konzulata u Turskoj. Bin Salman je bio zajedno s državnim sekretarom Mikeom Pompeom dok smo razgovarali telefonom. Rekao mi je da će brzo djelovati kako bi završio istragu o ovom pitanju. Odgovori će uskoro biti poznati”, naveo je Trump.

Pompeo, koji boravi u Saudijskoj Arabiji, ranije u utorak je s Bin Salmanom je razgovarao u Rijadu o nestanku novinara Washington Posta i saudijskog državljanina Jamala Khashoggija.

Hina je prenijela informaciju da se Bin Salman složio da mora doći do temeljite istrage nestanka Khashoggija.

Sveobuhvatna istraga

Radna grupa, koju čine turski i saudijski istražitelji, u ponedjeljak navečer je vršila istragu unutar kompleksa konzulata u Istanbulu, a u srijedu je saopćeno da će pregledati i rezidenciju saudijskog konzula u najvećem turskom gradu.

Saudijski princ, kako je dodao, već je počeo i brzo će proširiti sveobuhvatnu istragu o tom događaju, prenosi Reuters

Turski zvaničnici vjeruju da su Khashoggija ubili saudijski agenti u konzulatu te zemlje u Istanbulu prije dvije sedmice, dok Rijad to snažno poriče.

Izvor: Agencije