Trump tvrdi da nije ‘meta’ u istrazi o Rusiji

Donald Trump
Donald Trump je optužio NYT da ga nije nazvao i pitao o optužbama o kojima je riječ u članku (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da nije predmet istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera o Rusiji, a uvjeravanja o tome je, kaže, njegovim advokatima pružio zamjenik javnog tužitelja Rod Rosenstein.

“On je advokatima rekao da ja nisam predmet, nisam meta”, rekao je on u intervjuu New York Timesu, govoreći o Rosensteinovom komentaru u vezi s Muellerovom istragom o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine i mogućem dosluhu Trumpovog predizbornog tima s Rusijom.

Trump je kazao da nikada nije razgovarao sa svojim dugogodišnjim političkim saradnikom Rogerom Stoneom o WikiLeaksu i ukradenim mejlovima Demokratske stranke, koje je ta stranica objavila tokom predizborne kampanje u SAD-u 2016. godine, niti je ikome naložio da to učini.

U intervjuu američkom listu, predsjednik SAD-a se osvrnuo i na tekuće pregovore o spornoj izgradnji zida na granici s Meksikom koju je predložio, istakavši da su ti pregovori “gubljenje vremena”.

‘Zid s Meksikom ćemo završiti’

“Nastavit ću graditi zid i taj zid ćemo završiti”, rekao je Trump, odbacivši pregovore čiji je cilj izlazak iz ćorsokaka u Kongresu i nagovijestivši da bi mogao proglasiti nacionalno vanredno stanje kako bi osigurao da se zid izgradi.

S tim u vezi, oštro je kritizirao predsjedavajuću Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi.

“Zapravo sam se uvijek s njom slagao, ali sada mislim da više neću. Mislim da ona čini veoma lošu uslugu zemlji”, istakao je.

U istom intervjuu Trump je odbacio navode da se možda neće kandidirati za reizbor 2020. godine.

“Volim ovaj posao”, kazao je, ali je napomenuo da je, radeći kao predsjednik, izgubio “ogromne svote novca”.

Izvor: Agencije