Trump tvrdi da mu raste popularnost zbog opoziva

Tužna stvar za našu zemlju, ali se čini da će politički biti vrlo dobra za mene, rekao je Donald Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je proces njegovog opoziva nazvao prevarom, napominjući da mu ipak neće mnogo smetati dugo suđenje u američkom Senatu.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, nakon što je Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma Kongresa SAD-a odobrio dvije optužbe protiv njega, onj e osudio cijeli proces i nazvao ga “sramotnim”, prenosi Anadolija.

“Ovo je zaista vrlo tužna stvar za našu zemlju, ali se čini da će politički biti vrlo dobra za mene”, kazao je Trump, dodajući kako mu je porasla popularnost nakon priče o opozivu.

Naglasio je da želi vidjeti zviždača zbog čije su žalbe demokrati i pokrenuli opoziv.

Opstrukcija Kongresa i zloupotrebi ovlasti

Odbor za pravosuđe Zastuničkog doma u petak je prihvatio dva člana u postupku opoziva Trumpa, a riječ je o opstrukciji Kongresa i zloupotrebi ovlasti.

Nakon dva dana rasprave, sa 23 glasa za i 17 protiv prihvaćena su dva člana u postupku opoziva.

Sve demokrate su glasale za, dok su se republikanci usprotivili odluci, koja sada ide pred Zastupnički dom na glasanje.

Ako i Zastupnički dom prihvati barem jedan od članova, slijedi postupak u Senatu, gdje bi se američki predsjednik suočio s optužbama u ambijentu sličnom suđenju.

Još nije poznato kada će Zastupnički dom održati glasanje, ali očekuje se da se to dogodi prije obustave rada Kongresa zbog božićnih praznika iduće sedmice.

Izvor: Agencije