Trump tražio pomoć Australije za diskreditiranje istrage

Bijela kuća je ograničila pristup transkriptu poziva između Trumpa i Morrisona, na sličan način kao u slučaju razgovora američkog čelnika s Zelenskim (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Australije da „pomogne“ u diskreditiranju istrage o vezama s Rusijom koja je bacila sjenu na njegovu vladavinu, a australski premijer Scott Morrison priznao je u utorak kako je pristao pomoći, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP i Reuters.

Glasnogovornik australske Vlade potvrdio je kako je Trump tražio od Morrisona da istraži dijelove istrage Roberta Muellera koja je zaključila da je Rusija radila u Trumpovu korist na izborima 2016. godine.

Zvaničnik je kazao kako je „Australija uvijek bila spremna pomoći i sarađivati kako bi se dodatno rasvijetlila pitanja iz istrage“.

„Premijer je u razgovoru s predsjednikom još jednom potvrdio svoju spremnost“, otkrio je glasnogovornik.

Ovo otkriće će dodatno ojačati tvrdnje da Trump koristi Ovalni ured i riskira dugoročne odnose za svoje političke ciljeve, ocjenjuje agencija AFP.

Muellerova istraga

Demokrati su već pokrenuli istragu o opozivu Trumpa  jer je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelinskog tražio da istraži njegovog potencijalnog rivala na sljedećim izborima, bivšeg demokratskog potpredsjednika Josepha Bidena i njegovog sina Huntera. 

Muellerova istraga završila je u martu i dovela do osude nekoliko Trumpovih pomoćnika zbog opstrukcije pravosuđa i laganja istražiteljima.

Trump uoči predsjedničkih izbora 2020. tu istragu i njene zaključke proziva zavjerom „duboke države“, pozivajući se na napise konzervativnih medija kao dokaze i nagovarajući Ministarstvo pravosuđa da provede protivistragu.

New York Times, koji je prvi pisao o Trumpovom zahtjevu Australiji, tvrdi kako je Bijela kuća ograničila pristup transkriptu poziva između Trumpa i Morrisona, na sličan način kao u slučaju razgovora američkog čelnika s Zelenskim.

Sada se istražuje i nekoliko drugih susreta i telefonskih razgovora Trumpa i stranih zvaničnika, uključujući i onaj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kontakti sa zvaničnicima i špijunima

Washington Post odvojeno prenosi kako je državni tužitelj Bill Barr imao nekoliko kontakata sa zvaničnicima i špijunima u Australiji, Velikoj Britaniji i Italiji kako bi se istražio Mueller i zaključci američke obavještajne zajednice.

Ministarstvo pravosuđa pod Barrom, nakon Trumpovog poticaja, istražuje osnove Muellerove istrage, uključujući i dokaze koji su doveli do toga da su CIA, FBI i druge obavještajne agencije objavile kako se Rusija doista miješala u izbore.

Australija i Velika Britanija su važne za ovaj slučaj jer je prvobitna istraga FBI-ja o ruskom miješanju pokrenuta u julu 2016. nakon što je ta institucija dobila dojavu australskog diplomate u Velikoj Britaniji o susretu između ruskih obavještajaca i člana Trumpove kampanje. 

Svoju pomoć je u maju u pismu Barru i predstojniku Bijele kuće Micku Mulvaneyu ponudio i australski ambasador u Washingtonu. Morrison je nedavno bio u državnoj posjeti SAD-u, a njegovi bliski odnosi s Trumpom već su dugo tema analiza u Australiji.

Za Morrisonovu Vladu, smatra Emma Shortis sa univerziteta Royal Melbourne Institute of Technology, riskantno je toliko se zbližiti s Trumpom kad to nije učinila nijedna druga država.

„Mislim da razvoj događaja to pokazuje – Trump će vas tražiti usluge, uvući vas u kontroverze i dovesti odnose u rizične situacije“, zaključuje Shortis.

Izvor: Agencije