Trump: Teško me opozvati kada nemate dokaze

Suđenje Donaldu Trumpu trebalo bi početi s optužbom za opstruiranje istraga (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak kako ne očekuje da će biti opozvan, tvrdeći da demokrate „nemaju apsolutno ništa“ inkriminirajuće protiv njega, uprkos višednevnim javnim svjedočenjima bivših i sadašnjih zvaničnika koji tvrde da je Trump povukao pomoć Ukrajini kako bi izvršio pritisak na vlasti te zemlje da istraže njegove političke suparnike.

„Mislim da je veoma teško pokrenuti proces opoziva kada nemate apsolutno nikakvih dokaza“, izjavio je Trump u emisiji „Fox & Friends“.

Američki predsjednik kazao je da bi, ukoliko Zastupnički dom izglasa njegov opoziv, pozdravio glasanje u Senatu.

Javno saslušanje svjedoka

Svjedoci, među kojima su zvaničnici State Departmenta, sadašnji i bivši američki ambsadori i bivši analitičar ruske politike u Bijeloj kući, pružili su dokaze tokom javnog saslušanja u Zastupničkom domu.

Svjedočenja ukazuju na to da je Trump eksplicitno naredio vladinim zvaničnicima da sarađuju s njegovim ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem u pitanjima vezanim za Ukrajinu, zemlju žestoko ovisnu o američkoj pomoći u odvraćanju ruske agresije.

Trump, međutim, tvrdi da je povukao pomoć samo u cilju iskorjenjivanja korupcije u Ukrajini, prenosi Fena, pozivajući se na Associated Press.

Izvor: Al Jazeera