Trump: Šugavih ovaca ima kamo god pođete

"Obuzdat ćemo ulicu bez grubosti", rekao je Trump. (EPA)

Donald Trump je u četvrtak stao u obranu policije  još jednom zaobilazeći raspravu o rasizmu i o policijskom nasilju, o kojima javnost očekuje da progovori dok traju protesti što potresaju Ameriku, prenosi Hina.

Od početka protesta američki predsjednik poziva na “zakon i red”, ali nerado govori o bijesu koji je obuzeo milione Amerikanaca nakon smrti Georgea Floyda, koji se ugušio kada mu je policajac bijelac koljenom pritisnuo vrat.

Tokom posjete Dallasu spomenuo je, ne ulazeći u pojedinosti, da je u pripremi izvršna uredba koja će “potaknuti” policajce na veću profesionalnost. No posebno ih je branio istaknuvši da policija mora biti “snažnija”.

“Šugavih ovaca ima kamo god pođete. Mogu vam reći da ih u policiji nema puno”, rekao je, ponavljajući spornu izjavu o potrebi da se “obuzda ulica”.

“Obuzdat ćemo ulicu bez grubosti”, rekao je.

Republikanski milijarder je upozorio i na pretjerano generaliziranje.

“Moramo sarađivati kako bismo suzbijali nesnošljivost i predrasude gdje god oni bili, ali nećemo ići naprijed i nećemo ozdraviti od naših rana etiketirajući desetke miliona časnih Amerikanaca kao rasiste i nesnošljive”, dodao je.

Trump gubi podršku

U Washingtonu se već danima šuška o snažnoj predsjedničkoj inicijativi poput svečanog govora u kojem bi se progovorilo o rasnoj diskriminaciji u najvećoj svjetskoj sili. No bivši poduzetnik zasad se nije oglasio.

Njegova je šutnja posebno upala u oči u utorak kada je George Floyd pokopan u Houstonu, gdje je njegov demokratski suparnik Joe Biden uputio video poruku kojoj je dao ličnu notu.

Stanar Bijele kuće koji gubi podršku u anketama u srijedu je najavio niz predizbornih skupova, u Oklahomi, na Floridi, u Arizoni i u Sjevernoj Karolini.

Prvi skup održat će u Tulsi, u Oklahomi, 19. juna, što je s obzirom na postojeće prilike potaknulo žestoke reakcije. U tom su se gradu 1921. dogodili nasilni neredi u kojima je, kažu historičari, ubijeno tristotinjak Afroamerikanaca.

Analiza anketa koju je provela internet stranica FiveThirtyEight, pokazuje da je prosječni postotak Amerikanaca koji podržavaju Trumpa u neprestanom padu u zadnje tri sedmice. Sada je 41,1 posto, a 15. maja je bio 44,1 posto.

Izvor: Agencije