Trump: Što se mene tiče, pregovori sa talibanima su mrtvi

Talibani, Afganistan
Akcijom je zaustavljen napad talibana na na afganistanske snage sigurnosti, tvrde američki izvori (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u ponedjeljak da su američki pregovori s talibanima o okončanju rata u Afganistanu “mrtvi” nakon njihovog prekida prošlog tjedna.

Upitan u ponedjeljak o tim pregovorima, Trump je odgovorio: “Što se mene tiče, oni su mrtvi”, prenosi Beta.

Trump je u subotu na Twitteru napisao da je bio zakazan sastanak s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem i višim talibanskim dužnosnicima u Camp Davidu, predsjedničkom odmaralištu kod Washingtona, ali da je summit otkazan budući da su pobunjenici priznali da su odgovorni za napad u kojem je ubijen američki vojnik.

Trump je napisao i da prekida pregovore između SAD-a i talibana o okončanju dugogodišnjeg afganistanskog rata koji su, prema izjavama američkog izaslanika, bili u završnoj fazi.

Američki izaslanik Zalmay Khalilzad je bio u pregovorima s političkim krilom talibana u Dohi, u Kataru, gotovo godinu dana i najavio je kako je sporazum pred zaključivanjem, ali se u posljednjem trenutku to osujetilo.

Trump: Udarili smo po neprijatelju najjače u deset godina 

Pobunjenici sada najavljuju novo prolijevanje krvi.

Trump je preko Twittera u ponedjeljak iznio uvjeravanja da je američka vojska pojačala svoju ofanzivu protiv talibana od napada u četvrtak.

“Posljednja četiri dana udarili smo naše neprijatelje jače nego u bilo kojem trenutku zadnjih deset godina”, napisao je on danas u još jednom twittu.

Američki predsjednik je također u ponedjeljak žustro preko Twittera osporio medijska izvješća prema kojima je njegova želja da organizira sastanak s talibanima u Camp Davidu izazvala velika neslaganja u njegovom timu.

“Mnogo lažnih vijesti prema kojima sam ja navodno presudio suprotno od mišljenja potpredsjednika i drugih savjetnika o mogućem susretu s talibanima u Camp Davidu. Ta priča je lažna”, napisao je Trump na Twitteru.

Mediji: Pence i Bolton protiv dolaska talibana u Camp David

Američki predsjednik u ponedjeljak je dodao kako je uvijek mislio da je dobro da se sastane i priča s ljudima, ali da je u ovom slučaju on na kraju odlučio da to ne učini.

Američki mediji prenijeli su da su potpredsjednik Mike Pence, ali i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, bili protiv dolaska talibana u Camp David, drugu rezidenciju američkih predsjednika i mjesto gdje je održano više povijesnih summita.

“Nepošteni mediji žele vas navesti da vjerujete da konfuzija vlada u Bijeloj kući, ali to nije slučaj”, također je napisao Trump.

Izvor: Agencije