Trump stigao u višednevnu posjetu Velikoj Britaniji

Trump je po dolasku u Bakingemsku palatu izvršio smotru počasne garde (Reuters)

Na poziv kraljice Elizabete II, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u ponedjeljak je stigao u službeni posjet Velikoj Britaniji.

Trump i njegova supruga Melanija će u Velikoj Britaniji boraviti do srijede, prenosi Anadolija.

Na početku posjeta, Trumpa i suprugu u Buckinghamskoj palači primila je kraljica.

Tom prilikom ispaljeni su plotuni kraljevskog topništva, što je jedna od najvećih počasti koje Velika Britanija može ukazati stranim liderima. 

Domaćin susreta je 93-godišnja kraljica Elizabeta II, koja je tijekom višedesetljetne vladavine poznata po tome što osobno mišljenje drži za sebe, a s druge strane je 72-godišnji Trump, koji svakodnevno s oko 60 milijuna pratitelja dijeli necenzurirana osobna mišljenja i ideje.

Prozvao gradonačelnika Londona

Prilikom dolaska američki predsjednik je objavio niz poruka na Twitteru u kojima je uputio oštre kritike na račun londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana.

Takve su poruke svojevrsni odgovor na novinsku kolumnu u kojoj je prvi čovjek Londona naveo da Trump nije zaslužio doček sa crvenim tepihom u Velikoj Britaniji jer predstavlja pokazatelj rastućih prijetnji s kojima se svijet suočava.

Trump mu je odgovorio optužbom da je “vrlo loš” gradonačelnik i da je “odvratan” prema predsjedniku SAD-a, najvažnijeg britanskog saveznika.

“On je gubitnik koji je hladan kao kamen i trebao bi se fokusirati na borbu protiv kriminala u Londonu, a ne na mene”, poručio je Trump.

Naveo je i kako ga Khan podsjeća na gradonačelnika New Yorka Billa de Blasia, koji je također jedan od glasnih kritičara Trumpove politike.

O Johnsonu, Farageu, Brexitu i premijeru

Trump je u intervjuima za britanske listove posljednjih dana dao više izjava koje se tiču Velike Britanije i tamošnje političke situacije.

Tako je za Sunday Times rekao da bi Velika Britanija trebala odbiti plaćanje troškova Brexita, koji iznose 39 milijardi funti, i “napustiti” pregovore o Brexitu ako Bruxelles ne da Londonu ono što želi.

“Ako ne dobiju ono što žele, ja bih na njihovu mjestu otišao. Ako ne dobiješ pošten dogovor, odeš”, kaže američki predsjednik.

Kazao je da bi idući britanski premijer trebao poslati Nigela Faragea, žestokog zagovornika izlaska Velike Britanije iz Europske unije, da vodi pregovore s EU-om.

Trump je rekao da je pogreška konzervativaca što nisu uključili Faragea, vođu stranke Brexit, u pregovore s Bruxellesom nakon uspjeha njegove stranke na europskim izborima.

“Jako mi se sviđa Nigel [Farage]. On ima puno toga za ponuditi, jako je pametna osoba”, rekao je Trump.

Ranije je za The Sun izjavio da bi Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i vodeći aktivist Brexita, koji je glavni kandidat za nasljednika Therese May kao šefa Konzervativne stranke, bio “vrlo dobar” britanski premijer.

“Mislim da bi Boris [Johnson] obavio vrlo dobar posao. Mislim da bi bio izvrstan”, rekao je Trump.

Američki predsjednik tvrdi da pažljivo prati nadmetanje za novog lidera konzervativaca, koje će odlučiti i novog premijera Velike Britanije.

“Ja sam, zapravo, to vrlo pažljivo proučavao. Znam razne igrače. Ali, mislim da bi Boris bio izvanredan. Sviđa mi se. Oduvijek mi se sviđao. Ne znam hoće li biti izabran, ali mislim da je vrlo dobar momak, vrlo talentirana osoba”, kazao je Trump.

Corbyn: Neprihvatljivo miješanje

On je rekao da mu se također sviđa i šef britanske diplomacije Jeremy Hunt, dok je britanskom ministru Goveu zamjerio što ga je kritizirao u vezi s politikom prema Iranu, budući da je Gove sugerirao da Trump “zvecka oružjem”, iako nije izravno imenovao predsjednika SAD-a.

Lider britanske oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn rekao je u subotu kako izjava američkog predsjednika da vidi konzervativnog kandidata Borisa Johnsona kao novog premijera predstavlja “neprihvatljivo miješanje u unutarnje stvari Velike Britanije”.

Corbyn, koji je odbio poziv da prisustvuje službenom banketu s Trumpom, ocijenio je da je pokušaj američkog predsjednika da odluči tko će biti novi britanski premijer “potpuno neprihvatljivo miješanje u demokraciju Velike Britanije”.

“Idućeg premijera ne treba birati ni američki predsednik, niti 100.000 nereprezentativnih članova Konzervativne stranke, već britanski narod na općim izborima”, naveo je Corbyn.

Britanski mediji navode da se, kao i u slučaju prošlogodišnjeg Trumpovog posjeta Velikoj Britaniji, i tijekom ovog planiraju prosvjedi protiv njega. 

Izvor: Agencije