Oglasi

Trump spreman uvesti carine na dodatni uvoz kineskih proizvoda

Donald Trump je spreman dodatne uvesti carine na dodatne kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.
Luka, Brodovi, Kontejneri, TrgovinaDeficit SAD-a u trgovini s ostatkom svijeta porastao je na 55,5 milijardi dolara u oktobruEPA - Ilustracija

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je kako je spreman uvesti carine na dodatne kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara, dok se očekuje njegova odluka o uvođenju pristojbi na proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

"Carine na 200 milijardi dolara vrijedne proizvode mogle bi se vrlo skoro uvesti ovisno o tome što će se dogoditi s njima. Do određene mjere to ovisi o Kini", rekao je Trump, kako prenosi Hina.

"Drugih 267 milijarda carina spremni su za hitnu provedbu ako budem htio. To mijenja jednadžbu".

Ranije je gospodarski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow, izjavio kako Trump neće donijeti odluku o uvođenju carina na kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara prije službene procjene mišljenja javnosti o nametu.

Kina: Na carine - carinama

Ured trgovinskog predstavnika SAD-a je u periodu otvorenom za komentare koji je završio u četvrtak navečer primio gotovo šest tisuća komentara javnosti o prijedlogu uvođenja carina.

SAD je dosad uvodio carine u roku od nekoliko tjedana od kraja javnih rasprava. 

Kina je, pak, poručila da će, kao i dosad, na carine odgovoriti carinama. 

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga ojačao je prošlog mjeseca kad je SAD, u drugom krugu uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijarda dolara vrijedne kineske robe.

Carine su već nametnute u srpnju na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama ekvivalentnim vrijednosti američke robe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.