Trump spreman pregovarati o deblokadi vlade

Američki predsjednik ima pravo veta u Kongresu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je republikance i demokrate na sastanak na kojem vjerojatno želi okončati djelomičnu paraliza američke vlade, do koje je došlo zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom, prenosi Reuters.

Mediji javljaju da su čelnici dvaju domova američkog Kongresa pozvani na sastanak u Bijelu kuću u srijedu, ali se ne zna tko će biti nazočan i hoće li demokrati sudjelovati na sastanku.

Dvije strane nalaze se u slijepoj ulici. Demokratski protivnici američkog predsjednika žele održati glasanje o proračunskim zakonima čim preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom u četvrtak, nakon što su dobili većinu u tom domu na izborima u studenom, na polovici mandata predsjednika.

Međutim, budućnost proračunskih zakona je nesigurna jer u njima nema financiranja izgradnje zida s Meksikom od kojega Trump ne odustaje.

Pomirljiviji ton

Američki predsjednik ima pravo veta u Kongresu, a u ponedjeljak je ponovio kako želi zid za koji traži pet milijardi dolara.

No, kasnije je na Twitteru imao malo pomirljiviji ton.

“Sigurnost granice, priča o zidu, paraliza, to nije nešto čime Nancy Pelosi želi započeti mandat predsjednice Zastupničkog doma. Hoćemo li se dogovoriti?”, napisao je.

Pelosi treba u četvrtak preuzeti mjesto čelnice Zastupničkog doma, kao šefica demokratske većine.

Blokada rada američke vlade počela je pošto je Trump odbio plan financiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida kojim predsjednik, prema izbornom obećanju, želi Sjedinjene Države obraniti od najezde južnoameričkih migranata.

Ipak ima pravo veta

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak – kada preuzimaju kontrolu tog doma američkog Kongresa – planiraju glasati o proračunu u nastojanju da okončaju desetodnevnu djelomičnu blokadu financiranja vlade, a istodobno izbjegnu odobriti 5 milijarda dolara koje predsjednik Donald Trump traži za financiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Sredinom studenoga demokrati su osvojili 36 mjesta više od republikanaca koji su do tih izbora na polovici Trumpova mandata imali većinu u Zastupničkom domu.

Ako proračunski zakoni prođu u četvrtak u Zastupničkom domu, idu na glasanje u Senat gdje republikanci imaju većinu. 

“Senat neće poslati predsjedniku na potpis nešto što on ne bi potpisao”, rekao je vođa republikanaca Mitch McConnell, misleći na činjenicu da Trump ima pravo veta. 

Izvor: Agencije