Trump spreman na sastanak s Rouhanijem bez preduvjeta

Iranski predsjednik je ranije uvjetovao sastanak ukidanjem sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Iranu (Al Jazeera)

Američki predsjednik Donald Trump je spreman na sastanak bez preduvjeta sa iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem, ali će biti zadržan maksimalni politički pritisak prema Teheranu, izjavio je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

“Predsjednik (Trump) je jasno rekao da je spreman na sastanak bez preduvjeta, ali ćemo zadržati kampanju maksimalnog pritiska”, rekao je Mnuchin novinarima, prenosi Beta.

Šef američke diplomatije Mike Pompeo je rekao da postoji mogućnost sastanka na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda planiranog krajem septembra.

Povećanje tenzija

Trump je nedavno rekao da je moguć sastanak sa Rouhanijem u New Yorku, ali je iranski predsjednik uvjetovao sastanak ukidanjem sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Iranu.

Tenzije između SAD-a i Irana su povećane 2018. godine kada se SAD povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uveo sankcije Teheranu.

Izvor: Agencije