Oglasi

Trump: Smrt američkog studenta nije bila uzaludna

Student Otto Warmbier iz Ohija umro je 2017. godine, n22 dana akon što je pušten iz sjevernokorejskog pritvora.
Otto Warmbier, student na univerzitetu u Virginiji, umro je 22 dana nakon što je vraćen u SAD u komiEPA

Američki student Otto Warmbier nije umro uzalud, nakon što je 2017. godine pušten iz sjevernokorejskog pritvora, jer je njegova smrt pomogla u pokretanju procesa koji je u utorak kulminirao historijskim samitom sa Sjevernom Korejom, rekao je američki predsjednik Donald Trump.

Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un su se u prvom susretu između vođa tih dviju država u historiji obavezali da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, dok će Washington dati sigurnosne garancije.

Iako pitanje ljudskih prava nije bilo dio zajedničke izjave koju su potpisali Trump i Kim, američki predsjednik je kazao da je pokrenuo to pitanje i da vjeruje da sjevernokorejski čelnik želi "učiniti ispravnu stvar".

U SAD vraćen u komi

Istaknuo je kako bi pregovori koje je inicirao trebali poboljšati uvjete u toj izoliranoj državi, koju je niz američkih vlada osuđivalo zbog kršenja ljudskih prava.

Sam Trump je ranije Pjongjang proglašavao najbrutalnijom vladom na svijetu.

"Bez Otta [Warmbiera] se ovo ne bi dogodilo", naglasio je američki predsjednik na konferenciji za medije u Singapuru.

"Nešto se od tog dana dogodilo. To je bila grozna stvar, bila je brutalna, ali se mnogo ljudi fokusiralo na ono što se događa, uključujući Sjevernu Koreju".

"Stvarno mislim da je Otto neko ko nije umro uzalud", zaključio je Trump.

Warmbierovi roditelji Fred i Cindy poslije su istaknuli da su zahvalni na Trumpovoj izjavi.

"Ponosni smo na Otta i nedostaje nam", saopćili su i dodali kako se nadaju da se nešto pozitivno može roditi iz toga.

Otto Warmbier iz Ohija, student na univerzitetu u Virginiji, umro je 22 dana nakon što je vraćen u SAD u komi.

Radni logori u Sjevernoj Koreji

U Sjevernoj Koreji je bio u pritvoru od januara 2016. godine, nakon što je dobio 15 godina zatvora zbog predmeta s propagandnim sloganom, koji je pokušao ukrasti iz svog hotela, pisali su sjevernokorejski mediji.

Istražitelj iz Ohija rekao je da je umro od nedostatka kiseonika i krvi u mozgu, dok je Pjongjang za smrt okrivio botulizam i tablete za spavanje, odbacivši tvrdnje o mučenju.

Ujedinjeni narodi su u izvještaju iz 2014. godine ustvrdili kako se u radnim logorima u Sjevernoj Koreji nalazi između 80.000 i 120.000 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.