Trump smijenio obavještajnog dužnosnika uključenog u slučaj opoziva

Atkinson je zaprimio pritužbu zviždača koja je prerasla u istragu za opoziv Trumpa (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je objavio da je smijenio Michaela Atkinsona, glavnog inspektora američke obavještajne zajednice koji je radio na pritužbi zviždača koja je Trumpa dovela do suđenja za opoziv.

Trump je odlučio smijeniti Atkinsona zbog nedostatka povjerenja u njega, navodi američki predsjednik u pismu upućenom Adamu Schiffu, predsjedniku Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma i Devinu Nunesu, republikancu iz tog odbora, prenosi Hina.

“Bitno mi je imati povjerenje u vršitelje dužnosti glavnog inspektora”, napisao je Trump. “To više nije slučaj s ovim glavnim inspektorom.”

Zadiranje i odmazda

Schiff je Atkinsonovu smjenu nazvao “besramnim pokušajem zadiranja u nezavisnost obavještajne zajednice i odmazde protiv onih koji se usude razotkriti predsjednikova nedjela”. 

Atkinson je zaprimio pritužbu zviždača koja je prerasla u istragu za opoziv Trumpa. U februaru je Senat oslobodio Trumpa po svim tačkama optužnice jer demokrati nisu uspjeli osigurati dvotrećinsku većinu za opoziv republikanskog predsjednika. 

Trump je bio optužen da je pokušao pritisnuti Ukrajinu na provođenje istraga koje bi pomogle njegovom ponovnom izboru na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Izvor: Agencije