Trump službeno objavio kandidaturu za drugi mandat

Donald Trump je tokom govora u Orlandu oštro kritizirao medije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je službeno objavio svoju kandidaturu za drugi mandat na izborima 2020. godine, predstavivši se kao isti politički pobunjenik koji je “potresao” vašingtonski “establišment” prije četiri godine i koji je sada žrtva pokušaja izgona od demokrata.

On je u punoj dvorani Amway Centera u Orlandum Florida, rekao da će se ponovo kandidirati na predsjedničkim izborima kao autsajder, “kao što je to učinio 2016. godine”.

U govoru koji je trajao sat i po ponovo se osvrnuo na teme predsjedničke kampanje od prije četiri godine, kritizirajući medije, ilegalne migracije i tadašnjeg demokratskog oponenta Hillary Clinton.

“Zajedno smo prisilili pokvareni politički establišment da odstupi i vratili vladavinu od naroda i za narod. Dokle god držite ovaj tim na mjestu, na dobrom smo putu. Naša budućnost nikada nije izgledala svjetlija”, kazao je Trump, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Radikalni ljevičari i mafija

Ustvrdio je da će njegovi demokratski oponenti radikalno promijeniti SAD, jer će pokušati legalizirati ilegalne migrante koji dolaze preko južne granice, kako bi mogli pojačati demokratsku političku bazu.

Trump je rekao kako demokrati “žele uništiti našu zemlju kakvu poznajemo” te je poručio da se to “neće dogoditi”.

“Vjerujemo da bi naša zemlja trebala biti utočište za građane koji poštuju zakone, a ne za kriminalne strance”, dodao je.

Svoje oponente nazvao je radikalnom ljevičarskom mafijom, koja bi u SAD-u donijela socijalizam.

“Glas za bilo kojeg demokrata je glas za radikalni socijalizam i uništenje američkog sna”, poručio je.

Trump je svoju kandidaturu službeno objavio na 60. političkom skupu od kako je preuzeo dužnost u januaru 2017. godine, a s njim je doputovala i prva dama Melania Trump.

“Večeras stojim pred vama kako bih službeno počeo utrku za drugi predsjednički mandat. Obećavam da vas nikada neću iznevjeriti”, rekao je.

Kritika medija i put na Mars

Tokom govora oštro je kritizirao medije, okarakteriziravši ih kao “fake news”, preuzeo je zasluge za snažnu ekonomiju, promovirao kontroverzni prijedlog militarizacije svemira, obećao zaštititi prava Amerikanaca na vlastito oružje te rekao da želi pokrenuti svemirsku misiju na Mars.

Između ostalog, proglasio se žrtvom.

Osvrnuo se na istragu specijalno istražitelja Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine, u sklopu koje nije pronađeno dovoljno dokaza o konspiraciji između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije.

“Prošli smo najveći lov na vještice u političkoj historiji. Sve je to bio ilegalni pokušaj poništenja rezultata izbora”, istaknuo je Trump.

Izvor: Agencije