Trump slučajno otkrio pojedinosti sporazuma s Meksikom

U
Trump je mahao potpisanim dogovorom, što su slikali fotografi, uvećali i na taj način otkrili detalje sporazuma (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump slučajno je otkrio pojedinosti sporazuma o imigraciji s Meksikom, kada je u utorak pred novinarima mahao papirom na kojem su se nalazili detalji dogovora.

Prije toga Trump je odbio novinarima otkriti planove, navodeći da su tajni, prenosi Hina.

Međutim, otkrio ih je mašući potpisanim dogovorom, što su slikali fotografi, uvećali i na taj način otkrili detalje sporazuma.

U sporazumu se navodi plan da se Meksiko proglasi “sigurnom trećom zemljom”, uz ostale pojedinosti koje je već u ponedjeljak objavio meksički ministar vanjskih poslova.

Kada bi Meksiko bio sigurna treća zemlja, zahtjevi za azilom procesuirali bi se tamo a ne u Sjedinjenim Američkim Državama.

U dokumentu se također kaže da se Meksiko obavezao preispitati svoje zakone kako bi mogao postati sigurna treća zemlja.

Tekst navodi i regionalni plan o azilu u koji bi bilo uključeno nekoliko zemalja Latinske Amerike, koje bi obrađivale zahtjeve za azilom.

Sporazumom potpisanim u petak traži se da Meksiko ograniči priljev migranata u Sjedinjene Američke Države kako bi izbjegao uvođenje carina.

Provedba sporazuma

Meksička vlada krenula je u utorak s provedbom sporazuma postignutog s američkim predsjednikom.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador najavio je osnivanje posebne komisije na čelu s ministrom vanjskih poslova Marcelom Ebrardom za provedbu obaveza Meksika prema tom sporazumu.

Prvi potez vlade bit će slanje 6.000 pripadnika nacionalne garde na južnu granicu s Gvatemalom, rekao je Ebrard na konferenciji za novinare.

Trump je objavio u petak da je postignut sporazum s Meksikom kojim su izbjegnute carine na robu iz te zemlje, a u ponedjeljak je izrazio nadu da će stroži meksički zakoni o imigraciji smanjiti napetosti.

Meksiko ima 45 dana da znatno smanji broj migranata koji dolaze do američko-meksičke granice ili će ponovno biti suočen s prijetnjom nametanja carina.

Izvor: Agencije