Trump se sprema na put u Japan, Britaniju i Francusku

Donald Trump, Xi Jinping, SAD, Kina
Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i ekonomski rast i u SAD-u i u Kini (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump u petak kreće u posjet Japanu, a zatim slijede putovanja u Veliku Britaniju, Francusku, možda i Irsku.

On će u petak otpočeti četverodnevni državni posjet Japanu, čime će postati prvi svjetski lider koji će se sastati s novim carem, prenosi Tanjug.

Planira održati zajedničku konferenciju za novinare s premijerom Shinzo Abeom i predstaviti trofej na turniru u sumo hrvanju, javio je AP.

Pet dana nakon što se vrati kući, Trump odlazi u posjet Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će provesti vrijeme s kraljevskom obitelji i obilježiti 75. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji (Dan D) ceremonijama u Portsmouthu, Engleskoj i Normandiji.

Očekivalo se da će otići u Irsku, gdje poseduje golf teren, ali to je dovedeno u pitanje zbog zabrinutosti premijera Lea Varadkara povodom sastanka s predsjednikom SAD-a na njegovoj imovini, a ne na neutralnijem teritoriju, tvrde irski mediji.

Sastanci s Xijem i Putinom

Zamjenik premijera Simon Coveney izjavio je da su izveštaji “potpuno preterivanje” i rekao je irskoj televiziji RTE da se detalji posjeta još uvijek dogovaraju.

Krajem lipnja Trump će po drugi doći u Japan.

Sastanci s kineskim predsednikom Xi Jinpingom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom planirani su na marginama summita Skupine 20 u Osaki, nakon čega će uslijediti konzultacije u Seulu s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom o stanju nuklearnih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Krajem kolovoza Trump dolazi u Francusku, na summit Grupe 7 u primorskom gradu Biarritzu, na obali Francuske Baskije, javlja agencija.

Izvor: Agencije