Trump se odbio obavezati na miran prenos vlasti

Američki predsjednik Donald Trump odbio je u potpunosti se obavezati na miran prijenos vlasti nakon izbora u novembru, na brifingu u srijedu u Bijeloj kući. 

“Morat ćemo pričekati i vidjeti što će se dogoditi”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinara o osiguranju mirne primopredaje vlasti, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Novinar je predsjednika upitao: “Pobijedite li, izgubite ili se povučete s izbora, hoćete li se danas ovdje obavezati na miran transfer vlasti nakon izbora?”

Nakon vrlo opširnog odgovora, Trump je uzvratio da će se “vlast nastaviti”.

Najprije je rekao: “Morat ćemo pričekati da vidimo što će se dogoditi”. Tada je dodao: “[…] iskreno, neće biti transfera vlasti, samo nastavak”.

Kada se 2016. Trump prvi put kandidirao za dužnost, obavezao se prihvatiti izborne rezultate ako su jasni i ako izađe kao pobjednik.

Trump je u ovom izbornom krugu naznačio da bi mogao pokušati osporiti izborne rezultate na sudu, što sada poprima novo značenje jer se priprema brzo popuniti prazno mjesto na Vrhovnom sudu nakon prošlosedmične smrti Ruth Bader Ginsburg.  

Trump misli da će o izbora odlučivati Vrhovni sud

Američki predsjednik u srijedu je izjavio da misli kako će o rezultatima ovogodišnjih izbora odlučivati Vrhovni sud, dodajući da je zbog toga važno imati devetero sudaca.

Govoreći na događaju u Bijeloj kući, Trump je izjavio da republikanski senator Lindsey Graham, koji predsjedava senatskim Sudbenim odborom, ne mora održati ni raspravu o kandidatu za Vrhovni sud te da će taj postupak biti brz.

“Mislim da će to završiti na Vrhovnom sudu i mislim da je vrlo važno da imamo devetero sudaca”, odgovorio je američki predsjednik na pitanje treba li biti kompletan sastav sudaca za potencijalnu odluku o prijeporima oko rezultata izbora na kojima će 3. novembra za suparnika imati demokratskog kandidata Joea Bidena, navodi Reuters.

Trump je izrazio sumnju u ispravnost izbora tvrdeći da slanje glasova putem pošte vodi u prijevaru.

“Ova obmana koju izvode demokrati, je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD-a i mislim da nije dobro imati situaciju u kojoj se može dogoditi ishod 4-4”, izjavio je Trump, prenijela je Hina.

U histeriji američkih predsjedničkih izbora samo je jednom o ishodu odlučivao Vrhovni sud, kad su se 2000. za mjesto u Bijeloj kući borili George W. Bush i Al Gore.

Nasljednica liberalne sutkinje

Trump želi što prije nominirati nasljednicu liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg koja je preminula u petak, kako bi Senat, u kojem republikanci drže većinu, mogao održati glasovanje prije početka izbora. Imenovanjem konzervativne sutkinje odnos snaga bi se promijenio na 6-3 u koristi konzervativaca.

Američki predsjednik je najavio da će u subotu objaviti ime kandidatkinje, a bira između pet imena. U ponedjeljak se sastao sa sutkinjom Amy Coney Barrett iz Chicaga, koju se smatra glavnom favortkinjom za poziciju u Vrhovnom sudu.

Za svog mandata Trump je već imenovao dvojicu konzervativnih sudaca, Neila Gorsucha 2017. i Bretta Kavanaugha 2018. Imenovanje za suca Vrhovnog suda je doživotno, a nominaciju mora potvrditi Senat u kojem republikanci drže 53 od 100 mjesta.

Vođa većine u Senatu Mitch McConnell već je rekao da će podržati svaku Trumpovu nominaciju.

Zemlju već mjesecima potresaju nemiri izazvani protesima protiv policijske brutalnosti i rasizma kao i reakcijama Trumpovih pristaša.

U trenutnim anketama Trump, republikanac, zaostaje za demokratskim predsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom. 

Izvor: Al Jazeera i agencije