Trump se nada skorom susretu s Kimom

Kim i Trump sastali su se prije dva mjeseca u Singapuru (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump nada se da će se uskoro ponovo sresti s Kimom Jongom-unom, zahvalivši pritom sjevernokorejskom vođi što je vratio u SAD posmrtne ostatke američkih vojnika poginulih u Korejskom ratu, vođenom od 1950. do 1953. godine.

“Hvala vam, predsjedniče Kim Jong-un što se ispunili obećanje i počeli vraćati posmrtne ostatke naših voljenih, palih junaka. Nimalo me ne iznenađuje što ste to učinili”, napisao je Trump na Twitteru.

“Zahvaljujem se i na lijepom pismu, nadam se da se uskoro vidimo”, dodao je Trump ne navodeći pojedinosti.

Kim je u lipnju obećao vratiti posmrtne ostatke američkih vojnika na povijesnom susretu s Trumpom u Singapuru, na kojem se Sjeverna Koreja obvezala da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Kim je Trumpu pisao sredinom srpnja i poručio kako se i on nada ponovnom susretu. Nije jasno je li to “lijepo pismo” o kojem je govorio Trump.

Nepoznata sudbina 5.300 američkih vojnika

Obećanje da će Sjeverna Koreja vratiti posmrtne ostatke američkih vojnika bio je Kimov znak dobre volje na singapurskom sastanku na vrhu i dosad je najkonkretniji dogovor dvojice čelnika.

Repatrijacija je jedna od četiriju točaka navedenih u deklaraciji sa susreta pada na 65. godišnjicu potpisivanja primirja kojim je okončan Korejski rat.

Više od 326.000 Amerikanaca borilo se uz vojnike iz Južne Koreje i UN-ove koalicije na strani Juga protiv komunističkoga Sjevera.

Za tisuće vojnika američke vojske još uvijek se ne zna gdje leže, a većina njih – oko 5.300 – nestala je na prostoru koji je sada Sjeverna Koreja.

Izvor: Agencije