Trump se nada skorom sastanku s Kimom

Kim Jong-un, Donald Trump
Na samitu u Singapuru Kim se obavezao na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump nada se da će se drugi put sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, najvjerojatnije u januaru ili februaru iduće godine, nakon njihovog susreta na vrhu u Singapuru prošloga juna.

“Vjerujem da ćemo to učiniti (…) u januaru ili u februaru, mislim”, rekao je Trump novinarima koji su putovali s njim predsjedničkim avionom Air Force One, na povratku iz Argentine, gdje je sudjelovao na samitu G20.

Dodao je da se za održavanje susreta spominju “tri mjesta”. Odgovarajući na upit je li spreman primiti Kim Jong-una u Sjedinjenim Američkim Državama, Trump je rekao: “U određenom trenutku, da”.

Susret na vrhu u Singapuru otvorio je put denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Trump i Kim su tom prilikom “preuzeli značajan broj obaveza o konačnoj i u cijelosti provjerljivoj denuklearizaciji i o stvaranju svjetlije budućnosti za Sjevernu Koreju”, ponovio je 16. novembra glasnogovornik State Departmenta.

Otkazan sastanak Pompea sa Sjevernokorejcima

“Razgovaramo sa Sjevernokorejcima o provedbi svih tih obaveza”, naveo je u saopštenju. “I dalje vjerujemo da će predsjednik Trump i čelnik Kim održati data obećanja”.

State Department je reagovao na vijest koju je nekoliko sati ranije objavila službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA da je Kim nadgledao ispitivanje novog taktičkog oružja visoke tehnologije.

Američki državni sekretar Mike Pompeo trebao se sastati s visokim sjevernokorejskim zvaničnikom početkom novembra, ali je sastanak naglo otkazan nakon što je Sjeverna Koreja uporno tražila ublažavanje američkih sankcija koje su joj uvedene.

Izvor: Agencije