Trump ukida poseban tretman za Hong Kong

Potez koji je Peking preduzeo protiv Hong Konga tragedija je za narod Hong Konga, Kinu i svijet, rekao je američki predsjednik (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump dao je smjernice svojoj administraciji da počne proces ukidanja posebnog tretmana za Hong Kong, kao odgovor na planove Pekinga da uvede novi zakon o sigurnosti u Hong Hongu.

Trump je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da je Kina prekršila obećanje u vezi sa autonomijom Hong Konga i najavio da će SAD uvesti sankcije pojedincima koje vidi kao odgovorne za “gušenje autonomije Hong Konga”.

On je rekao da je potez koji je, kako je naveo, Peking preduzeo protiv Hong Konga “tragedija za narod Hong Konga, Kinu i svijet”.

Kako javlja Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić, američki predsjednik je optužio kako Kina pravi probleme u Pacifiku, u Hong Kongu, krši kljudska prava.

“Kršili su svoja obećanja nama […] Wuhan virus je sakrivan što je dovelo do pandemije s miliion života u svijetu i 100.000 u Americi […] Kina ima potpunu kontrolu nad WHO-om”, rekao je Trump.

Zakon osudile zapadne sile

Svenarodni kineski Kongres odobrio je u četvrtak prijedlog zakona koji će biti upućen stalnom odboru na konačno usvajanje.

Zakon, kojim bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano miješanje u Hong Hongu, osudile su zapadne zemlje poput Velike Britanije, SAD-a, Australije i Kanade.

Kako javlja britanska agencija, te zemlje u zajedničkom saopštenju tvrde da će novi zakon narušiti odredbe kinesko-britanskog sporazuma iz 1984. godine kojim je bivšoj britanskoj koloniji zagarantovana autonomija.

Velika Britanija prepustila je Kini suverenitet nad dotadašnjom kolonijom od 1997. godine, ali uz uvjet da Hong Kong ostane posebna upravna regija.

Povukao SAD iz WHO-a

Trump je također objavio da SAD prekida odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) zbog, kako je naveo, njenog lošeg upravljanja pandemijom korona virusa i zbog toga što “Kina ima potpunu kontrolu nad ovom organizacijom”.

“Danas ukidamo naš odnos s Svjetskom zdravstvenom organizacijom zato što nije prihvatla naše traženje za provođenje reformi. Sredstva koja smo dosad davali njima usmjerit ćemo u druge projekte”, poručio je Trump.

Izvor: Al Jazeera i agencije