Trump: SAD su i dalje uz Saudijsku Arabiju

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati pouzdan partner Saudijske Arabije, uprkos tome što postoji mogućnost da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, objavio je Reuters.

U izjavi koju je objavila Bijela kuća, Trump je,  uprkos pritisku da nametne sankcije Saudijskoj Arabiji, dao naznake da nema namjeru poništiti ugovore o prodaji vojne opreme i oružja toj zemlji, govoreći da će, ako ih SAD ponište, najveći dobitnici biti Rusija i Kina.

Američki predsjednik također je rekao da Kongres SAD-a može ići “u drugom smjeru” po pitanju Saudijske Arabije, ali da će on razmotriti samo ideje koje vode računa o američkoj sigurnosti.  

“Možda nikada nećemo saznati sve činjenice koje okružuju ubistvo Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, naš odnos sa Saudijskom Arabijom ostaje. Kao predsjednik Sjedinjenih Država namjeravam osigurati da, u vrlo opasnom svijetu, Amerika stavlja na prvo mjesto svoje nacionalne interese i energično se suprostavlja zemljama koje nam žele nanjeti zlo. Stvar je jednostavna – Amerika na prvom mjestu! “, kaže se u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

“Možda je znao, možda nije!”

Dalje, dodaje se da je Saudijska Arabija, veliki proizvođač nafte, “važan poslovni partner” i “veliki saveznik” u borbi protiv uticaja Irana na Bliskom istoku.

Trump je rekao i da američke obavještajne službe nastavljaju prikupljati informacije o Khashoggijevom ubistvu, ali da će SAD ostati stabilan partner Saudijskoj Arabiji kako bi se očuvali interesi SAD-a, Izraela i regionalnih partnera.

„Zločin protiv Jamala Khashoggija je bio grozan, zločin koji naša zemlja ne oprašta. Mi smo poduzeli snažnu akciju protiv onih za koje se zna da su sudjelovali u ubistvu. Nakon velike neovisne istrage znamo mnogo više detalja o ovom strašnom zločinu. Vec smo nametnuli sankcije za 17 Saudijaca za koje se zna da su sudjelovali u ubistvu gospodina Khashoggija i koji su raskomadali njegovo tijelo. Predstavnici Saudijske Arabije kažu da je Jamal Khashoggi bio državni neprijatelj i pripadnik Muslimanskog bratstva, ali moja odluka nije utemeljena na tome. Ovo je neprihvatljiv i strašan zločin. Američke agencije još proučavaju dokaze o tome kako je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu i ko je to planirao. Moguće je da je Mohammed bin Salman imao saznanja o tom tragičnom događaju. Možda jeste, a možda i nije!”, kaže se u Trumpovom saopštenju. 

Govoreći o Iranu, Trump je poručio:

„Iran je odgovoran za krvavi rat protiv Saudijske Arabije u Jemenu, da pokušava destabilizirati krhki irački put ka demokratiji, podržava terorističku grpi Hezbollah u Libanu, podupire sirijskog diktatora Bashara al Assada… I mnogo više. Iranci su ubili mnoge Amerikance i druge nedužne ljude diljem Bliskog istoka. U Iranu se uzvikuje Smrt Americi, Smrt Izraelu. Iran se smatra vodećim svjetskim sponzorom terorizma“.

Američki predsjednik tvrdi da bi se Saudijska Arabija rado povukla iz Jemena ukoliko bi se Iran složio da ode iz te zemlje, što bi odmah dozvolilo da se dopremi prijeko potrebna humanitarna pomoć. 

Trump je podsjetio da je Saudijska Arabija investirala i potrošila 450 milijardi dolara u SAD, te da 110 milijardi otpada na kupovinu vojne opreme.

“Ako otkažemo, profitirat će Rusija i Kina”

„Ukoliko budalasto otkažemo ove ugovore, Rusija i Kina će imati velike beneficije i bit će jako sretni da preuzmu ove poslove. Bio bi to divan poklon za njih izravno iz SAD-a!“, poručio je Trump.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku, s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Washington, dugogodišnji saveznik Rijada, u četvrtak je uveo sankcije 17 saudijskih čelnika, zbog “odgovornosti i pomaganja” u ubistvu Khashoggija, dok je Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila da je saudijski princ Bin Salman lično naredio Khashoggijevo ubistvo.

Trump je prije dva dana je izjavio da je zaključak CIA-e da je Bin Salman naručio ubistvo Khashoggija “vrlo preuranjen” i najavio da će u utorak dobiti kompletan izvještaj o tom slučaju.

Danas, jedan od zvaničnika State Departmenta koji je vidio CIA-inu verziju događaja u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, rekao je, pod uslovom da ostane anoniman, da je “zasljepljujuće jasno” da je Mohammed bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo. 

Izvor: Agencije