Trump: SAD potpuno podržava Bolsonara

Bolsonaro i Trump ispred Bijele kuće 19. marta 2019; američki čelnik pohvalio je napore brazilskog kolege (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump obećao je danas “potpunu podršku” brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru, koji je, kako navodi agencija Reuters, u verbalnom ratu s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

“On naporno radi na gašenju požara u Amazoniji i, uz dužno poštovanje, radi sjajan posao za narod Brazila – nije lako. On i njegova država imaju punu i kompletnu podršku SAD-a”, naveo je Trump na Twitteru.

Uvredljivi komentari

Grupa sedam najrazvijenijih država svijeta G7 obećala je 20 miliona američkih dolara za pomoć u borbi protiv požara u Amazoniji i zaštiti prašume, uz dodatnih 12 miliona dolara iz Velike Britanije i 11 miliona dolara iz Kanade.

Međutim, Bolsonaro je rekao da će pomoć prihvatiti samo ako francuski predsjednik Macron povuče uvredljive komentare koje je ovih dana iznio na račun brazilskog čelnika.

Bolsonaro je ranije rekao da ga je Macron nazvao lažovom i optužio francuskog čelnika da dovodi u pitanje suverenitet Brazila usred napetosti zbog požara koji su zahvatili Amazoniju, prenosi AP.

Izvor: Agencije