Trump: SAD počinje povlačenje iz nuklearnog sporazuma

Povlačenje SAD-a uslijedit će nakon višegodišnjeg neriješenog spora u vezi s ruskim poštivanjem sporazuma (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države objavile su u petak povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koju optužuju da je prekršila taj dogovor zaključen za vrijeme hladnog rata.

“Sjedinjene Države sutra će ukinuti svoje obaveze iz INF-a i početi proces povlačenja iz sporazuma, koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obaveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum”, rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump u saopćenju, kako prenosi Hina.

NATO podržava odluku SAD-a

Šef američke diplomatije Mike Pompeo rekao je da je Washington spreman nastaviti razgovore s Rusijom o razoružanju.

NATO saveznici “u potpunosti podržavaju” Sjedinjene Države u odluci o povlačenju iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa, prenosi Reuters. 

“SAD se odlučio na ovaj čin u odgovoru na značajne opasnosti za euroatlantsku sigurnost koje predstavlja tajno rusko testiranje, proizvodnja i postupanje sa sistemima krstarećih raketa 9M729 lansiranih s tla”, stoji u saopćenju Saveza. 

“Saveznici u potpunosti podržavaju ovu odluku”, dodaje se. 

SAD optužuje Rusiju za kršenje sporazuma i prošle godine objavio je da će se iz njega povući početkom februara, osim ako se Moskva ne uskladi s odredbama sporazuma.

Kremlj: Davno donesena odluka SAD-a

INF, sklopljen 1987. između Rusije i SAD-a, zabranjuje nuklearne rakete s dometom između 500 i 5.500 kilometara.

Kremlj demantira “neosnovane” optužbe te kaže da Washington krši sporazum.

Dok se administracija predsjednika SAD-a spremala saopćiti da se povlači iz sporazuma ključnog za kontrolu naoružanja supersila od perioda hladnog rata, Kremlj je izrazio žaljenje zbog tog najavljenog poteza i optužio Washington za nespremnost da pregovara kako bi se izbjegao takav ishod.

“Nespremnost Amerikanaca da saslušaju bilo kakav argument i održe suštinske pregovore s nama pokazuje da je odluka o raskidu ovog sporazuma u Washingtonu davno donesena”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

Američki zvaničnici najavili su u četvrtak da će SAD uskoro objaviti planove o obustavi pridržavanja Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa, odgovarajući na navodno kršenje tog sporazuma, za koje optužuje Moskvu, naveo je ranije AP.

Rok od 60 dana istječe u subotu

Povlačenje SAD-a, koje se već mjesecima očekuje, uslijedit će nakon višegodišnjeg neriješenog spora u vezi s ruskim poštivanjem sporazuma.

Sporazumom je uvedena prva mjera kontrole naoružanja kojom se zabranjuje čitava klasa oružja – krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje, dometa od 500 do 5.500 kilometara, dok Rusija, s druge strane, negira da krši spomenuti sporazum.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je početkom decembra da će Washington dati Moskvi rok 60 dana da se vrati poštivanju sporazuma prije nego što SAD zvanično objavi da se iz njega povlači, a povlačenje bi se, zapravo, dogodilo šest mjeseci kasnije.

Taj rok od 60 dana istječe 2. februara te se očekivalo da će administracija predsjednika SAD-a već u petak saopćiti da su napori u cilju postizanja dogovora o poštivanju sporazuma propali i da će SAD prestati poštivati odredbe sporazuma.

State Department saopćio je da će Pompeo u petak ujutro po lokalnom vremenu izdati javno saopćenje, ali nije precizirao šta će biti tema.

Njemački apel Moskvi

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova saopćio je da Rusija mora poštivati odredbe sporazuma o nuklearnom razoružanju sa SAD-om kako bi taj sporazum funkcionirao.

“Nismo vidjeli promjene u ponašanju Rusije u proteklih 60 dana”, rekao je glasnogovornik, dodavši da je na Rusiji da preduzme akciju, prenosi Reuters.

Njemačka smatra da je jedini način da Rusija sačuva sporazum da odgovori na zabrinutost u vezi sa sistemom krstarećih raketa koja je 1987. potakla SAD da napusti sporazum, napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije