Trump: SAD neće prodati borbene avione F-35 Turskoj

Isporuka raketnog sistema S-400 iz Rusije u Tursku počela je 12. jula (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Sjedinjene Američke Države neće prodati borbene avione F-35 Turskoj pošto je Ankara odlučila da kupi raketni sistem S-400 iz Rusije.

On je u Bijeloj kući rekao da je Turska poručila više od 100 aviona F-35, ali da zbog kupovine ruskog raketnog sistema, SAD ne može da joj prodaju avione vrijedne milijarde dolara, prenosi AP.

Također je naveo da je situacija sa Turskom zbog nabavke S-400 kompleksna i teška i da razgovara sa zvaničnicima u Ankari., prenosi Tanjug.

Sjedinjene Američke Države su u više navrata upozorile Tursku da će nametnuti sankcije ovoj zemlji članici NATO-a i isključiti je iz programa borbenog aviona F-35, ako Ankara ne odustane od kupovine S-400.

Turska je odbila da se povuče uprkos pritisku SAD-a, rekavši da je kupovina odbrambenog sistema stvar nacionalnog suvereniteta.

Američki portal Bloomberg je ranije objavio da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa planira uvesti niz sankcija Turskoj, koje će biti obznanjene u narednih nekoliko dana, zbog kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Paket mjera

Portal, također, pojašnjava da je američka administracija odabrala jedan od tri paketa mjera koji su osmišljeni tako da prouzrokuju različite stepene štete Turskoj na osnovu Zakona o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija, ali da se još uvijek čeka na Trumpovo odobrenje ovog plana.

Izvori portala nisu precizirali koji paket mjera je preporučen.

Jedan od izvora je izjavio da Washington namjerava sačekati s obznanjivanjem sankcija dok prođe 15. juli, kada se navršava godišnjica od neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj 2016. godine.

Isporuka raketnog sistema S-400 iz Rusije u Tursku počela je 12. jula

Izvor: Agencije