Trump: SAD je u odnosu s Kinom “tačno tamo gdje želi biti”

Trump tvrdi da je Kina platila za njegovu kampanju, a ne američki potrošači. (EPA)

Predsjednik Donald Trump rekao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) “točno tamo gdje žele biti u odnosu s Kinom”, dodavši da je Peking “raskinuo sporazum” s SAD-om, a onda pokušao ponovno pokrenuti pregovore.

“Uzet ćemo Kini kroz carine desetke milijardi dolara. Oni koji kupuju te proizvode mogu ih sami napraviti u SAD-u (što bi bilo idealno) ili ih kupiti od zemalja za koje nemamo namete”, napisao je Trump na Twitteru.

Trump je dodao: “Onda ćemo potrošiti (isto ili više) novac koji Kina više neće moći trošiti kupujući od naših Velikih domoljubnih poljoprivrednika, što je mali postotak ukupnih carina, pa ćemo dijeliti hranu narodima koji gladuju diljem svijeta”.

Povećanje tarifa sa 10 na 25 posto

Trump je ponovio da je Kina platila za njegovu kampanju, a ne američki potrošači.

Ali cijene su porasle za niz proizvoda, od bicikala, strojeva za šivanje pa sve do opreme za kućne ljubimce, a podaci kojima raspolaže vlada pokazuju da su američki potrošači već morali plaćati više nakon prvoga kruga uvođenja carina u jesen.

Ured američkog predstavnika za trgovinu priopćio je 10. maja da će se tarife na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara povećati sa 10 na 25 posto.

Objava je stigla usred susreta potpredsjednika Kine Liu-hea i Trumpovih glavnih trgovačkih dužnosnika u Washingtonu.

Izvor: Agencije