Trump: SAD i Francuska slažu se u vezi s Iranom

Dvojice predsjednika su se sastali u francuskom gradu Caenu, u okviru obilježavanja 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump umanjio je značaj razlika u odnosu na Francusku vezano za Iran, rekavši francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kako se obojica slažu da Teheran ne treba imati nuklearno oružje.

Na sastanku dvojice predsjednika u francuskom gradu Caenu, u okviru obilježavanja 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, Trump je ponovio ponudu da Sjedinjene Američke Države obnove pregovore s Teheranom o iranskom nuklearnom programu, dok se Macron složio da treba početi nove pregovore s Iranom, prenosi Beta.

Američke sankcije

Sjedinjene Američke Države prošle godine napustile su međunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Irana i ponovo uvele oštre sankcije Teheranu.

Trump je nedavno poslao nosač aviona i bombardere na Bliski istok, navodeći kao razlog obavještajne izvještaje o mogućim napadima Irana.

Ostale potpisnice međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015 – Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina – nastoje sačuvati taj sporazum s Iranom i smanjiti tenzije.

Izvor: Agencije