Trump: SAD i Britanija sklapaju sporazum nakon Brexita

Trump i Johnson sastali se na samitu G7 u Francuskoj (EPA)

Britanija će nakon Brexita sklopiti veliki trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je američki predsjednik Donald Trump danas Borisu Johnsonu, dodajući da je novi britanski premijer pravi čovjek da izvede svoju zemlju iz Evropske unije.

Johnson, koji se na samitu G7 u Francuskoj suočava s delikatnim zadatkom da sačuva evropske saveznike, a da u isto vrijeme na razljuti Trumpa, rekao je da će trgovinski pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama biti teški, ali da postoje ogromne mogućnosti za britanska preduzeća na američkom tržištu, prenosi Reuters.

Na pitanje šta je njegov savjet za Brexit prije nego što je došao na bilateralni sastanak s Johnsonom na marginama samita, Trump je rekao: “Ne treba mu savjet on je pravi čovjek za taj posao.”

Trgovinski rat SAD-a i Kine

Uoči samita Johnson je rekao da je “veoma zabrinut” zbog američko-kineskog trgovinskog rata i ocijenio da to “nije način da se radi”.

“Veoma sam zabrinut. Velika Britanija je u opasnosti da bude uvučena (…) To nije način da se radi. Oni koji podržavaju carine rizukuju da budu odgovori za slabljenje svjetske ekonomije. Potrebno je smanjivanje tenzija”, rekao je Johnson prilikom dolaska na samit lidera G7.

Trgovinski rat Washingtona i Pekinga se neprestano pogoršava od prvih nameta na čelik i aluminijum koje je američka vlada uvela u martu 2018.

Izvor: Agencije