Trump: SAD će ekonomski uništiti Tursku ako napadne sirijske Kurde

Objava Donalda Trumpa o povlačenju vojnika izaziva zabrinutost zbog mogućeg Turskog napada na kurdske borce (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će “uništiti” tursku ekonomiju ako Ankara izvede vojnu ofanzivu na kurdske borce u Siriji.

Trumpova prijetnja dolazi uslijed tenzija između SAD-a i Turske oko sudbine kurdskih saveznika Washingtona u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, nakon što je prošlog mjeseca američki predsjednik objavio planove da povuče američke snage iz Sirije.

“Počinjemo dugoročno povlačenje iz Sirije, dok teško napadamo mali dio preostalog teritorijalnog kalifata ISIL-a, iz mnogih pravaca”, napisao je Trump na Twitteru.

“Ponovo ćemo napasti iz postojeće baze ako se reformira. Uništit ćemo Tursku ekonomski ako napadnu Kurde”, dodao je, također zagovarajući stvaranje “sigurne zone” od 30 kilometara.

“Također, ne želimo da Kurdi provociraju Tursku.”

Trump nije iznio detalje ko bi napravio, uspostavio i platio sigurnu zonu ili gdje bi bila locirana.

Odgovor Turske

Ankara već dugo osuđuje SAD zbog njegovih vojnih odnosa s kurdskim Jedinicama narodne zaštite – YPG, glavnog saveznika Washingtona u ratu protiv ISIL-a u Siriji.

Turska smatra YPG i njegovo političko krilo, Demokratsku partiju jedinstva – PYD, “terorističkom grupom”, povezanu sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana – PKK u Turskoj.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je kako Tursku neće zaplašiti prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“I ranije smo kazali da se ne bojimo prijetnji. Prijetnje turskoj ekonomiji vam neće donijeti nikakve rezultate“, kazao je šef turske diplomatije Cavusoglu nakon što se u Ankari sastao sa luksemburškim kolegom Jeanom Asselbornom, prenosi Anadolija.

Naglasio je Cavusoglu da strateški partneri ne bi trebali komunicirati posredstvom Twittera, društvene mreže koju Trump koristi kao glavno sredstvo obraćanja javnosti.

“Republika Turska nije neprijatelj kurdskog naroda“, poručio je Cavusoglu i dodao kako se turske snage odlučno bore protiv svih “terorističkih organizacija”.

“Postoji ozbiljan pritisak na Trumpa da ne povuče vojsku iz Sirije, ali prijeteći tonovi nisu prihvatljivi“, kazao je Cavusoglu.

“Fatalna je greška izjednačavati sirijske Kurde s PKK-om, koji je na terorističkoj listi SAD-a, i s njegovom sirijiskom ispostavom PYD/YPG”, napisao je na Twitteru Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika, kao odgovor na Trumpovu prijetnju.

“Turska se bori protiv terorista, ne Kurda. Zaštit ćemo Kurde i druge Sirijce protiv svih terorističkih prijetnji.”

Povlačenje američkih snaga

Američko povlačenje počelo je odvoženjem vojne opreme, kako su rekli američki zvaničnici.

Međutim, u narednim sedmicama očekuje se odlazak 2.000 vojnika, iako Bijela kuća kaže da će nastaviti pritisak na ISIL.

Ipak, Trumpova objava o povlačenju izaziva zabrinutost zbog mogućeg Turskog napada na kurdske borce.

Ankara, koja vidi te borce kao prijetnju za svoju južnu granicu, reagirala je ljutito na prijedloge povlačenje vojnika bude uslovljeno sigurnošću kurdskih snaga.

Turski zvaničnici su rekli da borba protiv YPG-a ne zavisi od “ničije dozvole”.

Izvor: Al Jazeera i agencije