Trump: S Kimom neću razgovarati o povlačenju vojske iz Južne Koreje

Samit Donalda Trumpa i Kim Jong-una u Vijetnamu nije uspio iznjedriti dogovor (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako tema povlačenja američkih vojnika iz Južne Koreje neće biti na dnevnom redu njegovog drugog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koji će biti održan naredne sedmice u glavnom gradu Vijetnama Haniou, javlja Anadolija. 

„Ne, nije. To nije jedna od stvari koja će biti na stolu“, kazao je Trump novinarima, odgovarajući na pitanje da li će biti razmotreno pitanje povlačenja 28.500 američkih vojnika iz Južne Koreje. 

„Očekujem da će samit zakazan za sljedeću sedmicu u Hanoiu biti kritična prekretnica kao nastavak sporazuma postignutih na historijskom samitu u Singapuru u junu prošle godine, koji je imao za cilj potpunu denuklearizaciju, odnosno mir na Korejskom poluotoku“, rekao je Trump. 

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in je prije nekoliko dana, tokom telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, poručio kako je njegova zemlja spremna na jačanje ekonomske saradnje s Sjevernom Korejom kako bi se na taj način ubrzao proces denuklearizacije Korejskog poluotoka. 

Bolja saradnja dvije Koreje

Moon je poručio da, ako to bude tražio Trump, Južna Koreja je spremna da se s Sjevernom Korejom ponovo poveže drumskim i željezničkim saobraćajem.

Južna Koreja je spremna preuzeti značajnu ulogu u pokretanju projekata za bolju ekonomsku saradnju između dvije zemlje, te na taj način smanjiti teret SAD-u. 

Sjevernokorejski lider Kim jong-un i američki predsjednik Donald Trump sastali su se 5. juna prošle godine u Singapuru nakon čega su iznijeli da je jasan cilj “potpuna denuklearizacija“ Korejskog poluostrva, ali nisu precizirali kada i kako će se to dogoditi.

Drugi samit lidera bit će održan u Hanoiu 27. i 28. februara. 

Izvor: Agencije