Trump razmatra kako da preseli ambasadu SAD-a u Jerusalem

Američka ambasada se trenutno nalazi u Tel Avivu (Reuters)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence izjavio je da predsjednik Donald Trump aktivno razmatra preseljenje američke ambasade u Jerusalem.

On je to rekao na obilježavanju 70-godišnjice glasanja u Ujedinjenim narodima za osnivanje Izraela, prenijeli su izraelski mediji.

Isti izvori podsjećaju da je Trump tokom svoje izborne kampanje više puta ponovio da će premjestiti ambasadu u Jerusalim, ali je taj potez odložio kada je došao na vlast, prenosi Beta.

Penceu su aplaudirali prije nego što se obratio okupljenima u New Yorku povodom sedam decenija od Rezolucije Generalne skupštine UN-a 181, koja je pozvala na podjelu Palestine pod mandatom Velike Britanije na izraelsku i arapsku državu.

‘Gospodar svoje sudbine’

“Donosim čestitke i podršku pristalice Izraela predsjednika Donalda Trumpa. On mi je rekao da budem danas ovdje da izrazim svoje poštovanje za sve koji podržavaju jevrejski narod. Predsjednik me je poslao s jednostavnom porukom, pod našom administracijom Amerika će uvijek stajati uz Izrael”, rekao je Pence, dodavši da jevrejski narod zaslužuje svoju vječnu domovinu.

On je govorio i o pravu jevrejskog naroda da bude gospodar svoje sudbine kao sve suverene nacije.

Također je rekao da je SAD ponosan što je podržao tu rezoluciju iz 1947. godine i da pod Trumpom Amerika stoji uz Izrael, jer su vrijednosti te zemlje i njena borba također borba SAD-a.

“Predsjednik Tramp demonstrira našu nepokolebljivu posvećenost i potvrdit će to kada ja i moja porodica dođemo u posjetu sljedećeg mjeseca. Obrati ću se članovima Knesseta [izraelskog parlamenta] i odati počast u Yad Vashemu [Memorijalnom centru holokausta[“, kazao je Pence, dodavši da dok on to govori Trump aktivno razmatra kako i kada da premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Američki potpredsjednik je podsjetio da je Trump jasno rekao da je njegova administracija također posvećana konačnom uspostavljanju izraelsko-palestinskog mira i da je u proteklim mjesecima učinjen značajan napredak ka tom cilju, mada će kompromis biti neophodan, kako je rekao.

“Možete biti uvjereni da Donald Trump neće nikada kompromitirati sigurnost jevrejske države Izrael”, rekao je Pence.

Rat s arapskim susjedima

Država Izrael proglašena je u maju naredne godine, nakon čega je izbio rat s arapskim susjedima, koji nisu pristali na njeno osnivanje.

Strane ambasade trenutno imaju predstavništva u izraelskoj trgovačkoj prijestolnici Tel Avivu, od kada je Izrael proglasio kontrolu nad kompletnim Jerusalemom.

Izrael je okupirao istočni dio Jerusalima i Zapadnu obalu 1967. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Ta zemlja tvrdi da je cijeli Jerusalem njena prijestolnica, dok Palestinci istočni dio grada vide kao prijestolnicu njihove buduće države.

Izvor: Agencije