Trump razmatra da pomiluje i Alija

Muhammad Ali bio je trostruki svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji (Arhiva)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je danas kako razmatra još jedno posthumno pomilovanje boksera teške kategorije, javljaju američki mediji.

New York Post piše kako je Trump ovaj put govorio o legendarnom Muhammadu Aliju koji je bio osuđen za izbjegavanje vojnog roka tokom rata u Vijetnamu.

„Mislim o Mohammadu Aliju“, kazao je američki lider novinarima ispred Bijele kuće netom prije njegovog puta ka kanadskom Kvebeku gdje će biti održan samit sedam najrazvijenijih država svijeta (G7).

Trump je dodao kako razmatra na hiljade imena ljudi koje bi mogao pomilovati, prenosi agencija AP.

Vjerska uvjerenja

On je već posthumno pomilovao prvog crnog bokserskog šampiona teške kategorije Jacka Johnsona osuđenog za kršenje zakona na osnovu koga je bilo ilegalno prevoziti žene iz države u državu „u nemoralne svrhe“.

Ali, koji je preminuo 2016. godine, odbio je vojni poziv tokom Vijetnamskog rata, pozvavši se na vjerska uvjerenja i protivljenje američkoj umiješanosti u ovaj rat.

Njegova odluka je rezultirala osuđujućom presudom, petogodišnjim zatvorom i oduzeta mu je titula svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Alijeva pravna borba završena je 1971. godine kada je Vrhovni sud usvojio njegovu žalbu i odbacio raniju presudu. Navedeno je kako je Sud ustanovio da je Ministarstvo pravde, na nepravan način, odboru za regrutiranje navelo kako Alijev stav nije motiviran vjerskim uvjerenjima.

Izvor: Agencije