Trump: Razgovori s Kinom lijepo napreduju

Donald Trump je najavio da će se s Xijem Jinpingom sastati na samitu G20 u Argentini krajem mjeseca (EPA)

Trgovinski razgovori s Kinom “lijepo napreduju”, ocijenio je američki predsjednik Donald Trump nakon telefonskog razgovora s kineskim kolegom Xijem Jinpingom, prenosi Reuters.

On je najavio da će se s kineskim kolegom sastati na summitu G20 u Argentini krajem studenoga.

Dvije su se države uplele u međusobni trgovinski rat, koji postaje sve žešći kako jedna drugoj nameću carine na uvoz.

“Imao sam vrlo dug i dobar razgovor s predsjednikom Xijem Jinpingom. Ti razgovori lijepo napreduju i sastanci su dogovoreni na summitu G-20 u Argentini. Također smo razgovarali o Sjevernoj Koreji”, napisao je Trump na Twitteru.

Vjera u stabilan i zdrav odnos

Potvrda je stigla i iz Pekinga, gdje je kineski predsjednik izrazio nadu da će dvije države ostvariti stabilan i zdrav odnos, prenijeli su državni kineski mediji.

“S predsjednikom Trumpom nadamo se proširiti bilateralnu trgovinsku suradnju”, rekao je Xi, a prenijela državna televizija CCTV.

Izjave dvojice predsjednika uslijedile su nakon što je ranije kineski premijer Li Keqiang rekao skupini američkih političara koji su u posjetu Pekingu da će dvije države prevladati razlike i vratiti odnose na redovit kolosijek budu li radile u duhu međusobnog poštivanja.

“Doista se nadamo da će se Kina i SAD naći na pola puta i zajedno raditi u duhu jednakosti i međusobnog poštovanja”, kazao je Li.

Jedni drugima nametnuli carine

“Izaslanstvo je ovdje kako bi pokazalo poštovanje velikoj zemlji i velikome narodu i da su dvije zemlje konkurenti, ali ne i neprijatelji”, rekao je Lamar Alexander, senator iz Tennesseeja u Pekingu.

Trump je ranije ovog tjedna izrazio nadu da će postići “velik sporazum” s Kinom u trgovini, ali i upozorio da ima spremne nove carine na milijune dolara kineske robe ako se taj sporazum ne ostvari.

Sjedinjene Američke Države već su nametnule carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijarda dolara, a Kina je odgovorila protumjerom, carinama na američki uvoz u vrijednosti 110 milijarda dolara.

Izvor: Agencije