Trump prvi put ukazao na moguću umiješanost saudijskog princa u ubistvo

Princ Mohammed bin Salman kratko je bio na investicijskoj konferenciji u Rijadu, ali nije održao govor (EPA)

Princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman možda je bio dio operacije ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavio je američki predsjednik Donald Trump, prvi put priznajući da postoji mogućnost umiješanosti najvišeg državnog vrha Saudijske Arabije.

On je u intervjuu za The Wall Street Journal, upitan za moguću umiješanost princa u ubistvo, rekao: “Princ tamo vodi puno poslova u ovom momentu. On pokreće stvari i ako bi to neko bio, onda bi bio on.”

Trump je ranije govorio da vjeruje u negiranje princa u umiješanost u ubistvo.

“Ovo je sigurno najbliže dokle je došao predsjednik Trump kada je u pitanju okrivljavanje nekoga, pogotovo što se tiče princa”, javio je reporter Al Jazeere Mike Hanna.

‘Najgore zataškavanje ikad’

“Ni u jednoj fazi on nije povezao najviše saudijsko vodstvo sa slučajem do ovog momenta. Prvi put je ukazao na mogućnost da bi princ prijestolonasljednik lično mogao biti umiješan u ubistvo te da je to ubistvo naručeno sa vrha”, dodao je Hanna.

Trump je kazao novinarima da je intenzivno ispitivao princa prijestolonasljednika o ubistvu novinara “na nekoliko različitih načina”.

“Moje prvo pitanje njemu je bilo: ‘Da li si znao išta što se tiče prvobitnog planiranja?’ Rekao je da nije. Rekao sam: ‘Gdje je sve počelo?’. Odgovorio je: ‘Na nižim nivoima.'”

Upitan da li vjeruje u tvrdnje princa da nije znao za cijeli slučaj, Trump je rekao: “Želim mu vjerovati. Zaista mu želim vjerovati.”

Odgovarajući na pitanja novinara u Bijeloj kući, Trump je rekao kako su saudijske vlasti inscenirale “najgore zataškavanje ikad” u slučaju ubistva istaknutog novinara.

On je govorio nekoliko sati nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio saudijski pokušaj da za Khashoggijevu smrt optuže odmetnute operativce.

‘Neko je stvarno zabrljao’

Erdogan je pozvao Rijad da istraži od “vrha prema dnu” kako bi otkrio one koji stoje iza Khashoggijeve smrti u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, što je bio slučaj koji je izazvao zgroženost u svijetu i pokvario odnose između Rijada i Washingtona.

Na pitanje novinara u Ovalnom uredu Bijele kuće kako je do Khashoggijeva ubistva moglo doći, Trump je rekao: “Imali su vrlo lošu prvobitnu zamisao. Izvedena je loše, a zataškavanje je bilo jedno od najgorih u historiji zataškavanja.”

Khashoggi, kritičar saudijskog princa prijestolonasljednika, boravio je u SAD-u i pisao je kolumne za The Washington Post.

Trumpovi komentari zadnjih dana su se kretali od prijetnji Saudijskoj Arabiji “veoma ozbiljnim” posljedicama i spominjanjem mogućih ekonomskih sankcija, do pomirljivijih riječi u kojima naglašava ulogu te zemlje kao saveznika SAD-a protiv Irana i oružanih grupa, kao i velikog kupca američkog oružja.

U utorak je Trump kazao kako su saudijski dužnosnici postupali loše u slučaju Khashoggi.

“Loš posao, nije trebalo nikad ni pomisliti na njega. Neko je stvarno zabrljao. I imali su najgore zataškavanje ikad”, rekao je Trump.

Slijedi ukidanje američkih viza

Državni sekretar Mike Pompeo je rekao da su Sjedinjene Američke Države identificirale neke od dužnosnika saudijske vlade i sigurnosti za koje vjeruju da su uključeni u Khashoggijevo ubistvo i da će poduzeti odgovarajuće mjere uključujući ukidanje američkih viza.

Američke vize bit će oduzete ili uskraćene 21 Saudijcu zbog ubistva saudijskog novinara.

Velika većina među tim Saudijcima već ima američke vize, rekao je neimenovani zvaničnik State Departmenta, prenosi Reuters.

Agencija AP navodi da je Trumpova administracija oduzela vize nekim saudijskim zvaničnicima koji su umiješani u ubistvo Khashoggija, a to je prva kaznena mjera protiv dugogodišnjeg bliskoistiočnog partnera Washingtona.

Podaci vezani za vize su povjerljivi i Pompeo nije precizirao kome će vize biti oduzete.

“Ova kaznena mjera neće biti posljednja riječ u ovom slučaju. Administracija će nastaviti pozivati krivce na odgovornost. Jasno stavljamo do znanja da SAD ne tolerira ovu vrstu bezobzirne akcije s ciljem ušutkivanja novinara Khashoggija nasiljem”, rekao je Pompeo novinarima.

Princ na investicijskoj konferenciji

Princ Mohammed bin Salman kratko je bio na investicijskoj konferenciji u Rijadu, koju su bojkotirali pojedini svjetski zvaničnici, mediji i kompanije nakon ubistva novinara.

Mnogi u publici od više od 2.000 ljudi su pljeskali i bodrili princa kada je ušao u salu i sjeo pored jordanskog kralja Abdullaha II.

MBS je na konferenciju došao nakon sastanka sa svojim ocem, kraljom Salmanom, na kojem je primio članove Khashoggijeve porodice, uključujući sina Salaha.

MBS je rekao da je “zadovoljan” investicijskom konferencijom.

“Odlično, što više ljudi, to više novca”, rekao je novinarima te otišao bez da je održao govor.

Kako se kriza razvijala tokom posljednje tri sedmice, Saudijska Arabija je mijenjala svoj stav u vezi slučaja Khashoggi.

Nadgledanje ubistva preko Skypea

Rijad je prvobitno negirao da zna išta o Khashoggijevoj sudbini, da bi u subotu saopćio kako je ubijen u tučnjavi u konzulatu, što je objašnjenje koje je sa sumnjom dočekalo nekoliko zapadnih vlada, dovodeći do zategnutih odnosa s najvećim svjetskim izvoznikom nafte.

Saudijski državni mediji rekli su u subotu kako je kralj Salman otpustio petericu dužnosnika zbog ubistva koje je izveo 15-člani tim ubica, uključujući Sauda al-Qahtanija, bliskog saradnika koji je vodio društvene medije za princa Mohammeda.

Prema dva obavještajna izvora, Qahtani je nadgledao ubistvo Khashoggija, dajući naredbe putem Skypea.

Kralj Salman (82) je predao dnevno upravljanje Saudijskom Arabijom u ruke 33-godišnjeg princa prijestolonasljednika.

Izvor: Al Jazeera i agencije