Trump protiv stručnjaka, guvernera, medija i Kine

Kasni početak testiranja u Americi je, također, jedan od ključnih razloga za širenje zaraze (EPA)

U SAD-u je danas, u osam sati ujutro po istočnoameričkom vremenu, bilo 39.090 umrlih i 740.746 zaraženih korona virusom.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da je SAD imao dramatično bolje rezultate u borbi protiv korona virusa nego ijedna druga zemlja, s mogućim izuzetkom Njemačke.

Stručnjaci kažu da nekoliko mjeseci nepoduzimanja akcije, nedostatka testiranja, neuvođenja izolacije na vrijeme, kao i kasno društveno distanciranje koštaju Ameriku veliki broj života.

Kasni početak testiranja u Americi je, također, jedan od ključnih razloga za širenje zaraze.

Spasio ‘milijarde’ života

Trump ponovno, i ponovno krivi guvernere, govoreći da ne koriste pune kapacitete testiranja, iako je nekoliko guvernera, demokrata i republikanaca, izjavilo da nemaju dovoljno elemenata za izvođenje testiranja.

Trump uzvraća riječima – „oni su ti koji ne žele koristiti pune kapacitete koje smo im stvorili. Imamo ogromne kapacitete i guverneri to znaju. Demokratski guverneri to znaju. Oni su ti koji se žale.“

Osim rata s guvernerima Trump nastavlja rat riječima s medijima optužujući ih da stvaraju negativnu sliku te da ga kritiziraju bez ikakvih dokaza. Usput, kaže da je on spasio na milijarde života svojim akcijama u borbi protiv korona virusa.

Inače, u Americi živi ukupno 330 miliona stanovnika. Dakle, nemojte se iznenaditi kada počne tvrditi da je spašavao živote vaših susjeda! 

U Americi je zabilježena jedna trećina od ukupnog broja zaraženih korona virusom na svijetu iako u SAD-u živi tek 4,2 posto svjetske populacije. U Americi je i najveći broj umrlih, trenutno preko 39.000. Malo cinizma neće škoditi, pa možda je vrijeme poručiti Donaldu Trumpu – „Molimo vas, ne pomažite nam više!“.

Sve više protesta

Inače, osim guvernera i medija, Trump okrivljuje i Kinu da je tamošnji režim krio podatke, da nije na vrijeme upozoren svijet…, što je istina, ali Trumpova administracija je bila na vrijeme upozorena od vlastitih obavještajaca i zdravstvenih stučnjaka. Kako je ovo izborna godina, Republikanska stranka priprema čitavu platformu koja treba uvjeriti američke glasače da je Kina isključivo kriva za zakašnjelu američku reakciju na širenje korona virusa.

 Kako se bliži vrijeme ekonomskog otvaranja Amerike sve je više prosvjeda za slobodu protiv karantina uz objašnjenje:” Ako mi ne želimo biti udaljeni od nekoga dva metra onda nećemo ni biti. Mi sami odlučujemo o svojoj sudbini, a ne guverneri!”.

Čak se čuje na, za sada, manjim prosvjedima, da treba otpustiti vodećeg američkog stručnjaka za infektivne bolesti, doktora Anthonya Faucia, jer je on, po mišljenju prosvjednika, koji su odredom Trumpove pristaše, čovjek koji utječe na predsjednika Trumpa, stvarajući istovremeno paniku medju ljudima. Trump bezrezervno podržava te prosvjede, na koje ljudi često dolaze naoružani do zuba.

Izvor: Al Jazeera