Trump protiv povećanja minimalnih satnica

Radnici u Las Vegasu protestiraju uoči finalne debate republikanskih kandidata na narednim predsjedničkim izborima u Americi. Ispred luksuznog hotela u vlasništvu mogućeg republikanskog kandidata Donalda Trumpa zahtijevaju povećanje minimalne satnice.

Grad koji je sagrađen za uživanje nudi samo najbolje od najboljeg, dok stotine hiljada ljudi uživaju u kockanju. Las Vegas se oporavlja od recesije, s obzirom na to da oni koji više zarađuju imaju više novca za trošenje. Ali, radnici koji sve to omogućavaju nisu baš zadovoljni zaradom.

Maria Jaramello radi kao sobarica i zarađuje 14 dolara i 80 centi po satu. Kaže da to nije dovoljno da izdržava svoje četvero djece, iako zarađuje duplo više od minimalne satnice na saveznom nivou.

‘Povećanje loše za državu’

“Situacija kući je jako stresna. Često sam depresivna. Katkad ne mogu plaćati račune, jer moram kupiti hranu za djecu. To je moja svakodnevnica”, kazala je ona.

Protestira u sjenci blještavog zlatnog tornja, gdje radi na tome da s kolegama formira sindikat. Nada se da će zajedno osigurati bolja primanja, jer vlasnik objekta u kojem radi, Donald Trump, tvrdi da je povećanje minimalne satnice loše za državu.

Cijena satnice gotovo da nije rasla od kraja recesije, a predsjednička debata mora dati odgovor da li će se minimalna satnica povećati na saveznom nivou sa sadašnjih 7,25 dolara po satu. Demokrate tvrde da će to pomoći ekonomiji.

“Radnici koji ne zarađuju dovoljno za uobičajene potrebe trebaju više novca. Ali, taj novac koji im je potreban će trošiti. A to znači da veća potrošnja kreira poslovne mogućnosti. Dakle, pored bolje zarade, cijela zemlja će imati koristi od povećanja”, rekao je Michael Madowitz iz Centra za američki napredak.

Republikanci tvrde upravo suprotno

“Duplo povećanje minimalne satnice neće pomoći ekonomiji. Firme će biti manje konkurentne, cijene će vjerovatno porasti, beneficije radnicima će se smanjiti, a veliki broj radnika neće moći naći posao”, ocijenila je Romina Boccia iz fondacije Heritage.

‘Zaslužujemo bolji život’

Obje strane kažu da imaju studije koje potvrđuju njihove stavove. Ipak, za Mariju Jaramello ovo je pitanje opstanka.

“Za njih smo samo čistači i čistačice, ali i mi smo ljudi. I mi imamo dom i porodicu i stoga zaslužujemo bolji život”, kazale je ona.

Njen se direktor ne slaže s tim. Zbog toga ona i njene kolege žele formirati sindikat, jer ako ga ne mogu potaknuti da promijeni mišljenje, možda ga mogu prisiliti da drugačije vodi svoje poslovno carstvo.

Izvor: Al Jazeera