Trump proglasio vanredno stanje zbog zida na granici

Trump je kao razlog naveo kako želi zaštititi državu od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je večeras vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice i potpisao deklaraciju o tom pitanju.

Trump je ranije danas rekao u televizijskom obraćanju kako će iskoristiti izvršna ovlaštenja da zaobiđe Kongres koji je odobrio znatno manje novca za zid nego što je on tražio, javila je agencija AP.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders napisala je na Twitteru kako je Trump večeras potpisao deklaraciju o uvođenju vanrednog stanja i postavila fotografiju predsjednika za radnim stolom kako potpisuje dokument.

Trump je kao razlog naveo kako želi zaštititi državu od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice Sjedinjenih Američkih Država, što smatra za veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Osude iz oba tabora

Tom mjerom Trump će imati na raspolaganju oko osam milijardi dolara, što je mnogo više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio mu dati.

Trumpovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je riječ o zloupotrebi položaja.

Vanredno stanje – ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres – omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

Izvor: Agencije