Trump pristao na početak prijenosa ovlasti na Bidena

Trump je ranije napisao na Twitteru da preporučuje Murphy i njenom timu „da učini što je potrebno učiniti vezano uz inicijalne protokole" (EPA)

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden formalno je dobio odobrenje federalne agencije za početak prijenosa predsjedničkih ovlasti na njega ubrzo nakon što ga je „swing“ država Michigan proglasila tamošnjim pobjednikom predsjedničkih izbora.

Američka Uprava za opće poslove (GSA), koja mora dati potvrdu za predsjedničku tranziciju, u ponedjeljak je javila izabranom predsjedniku Bidenu da može formalno početi proces prijenosa ovlasti, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Ozbiljno shvatam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupne“, napisala je u pismu upućenom Bidenu šefica ove savezne agencije Emily Murphy.

Prethodno je odlazeći predsjednik Donald Trump napisao na Twitteru da preporučuje Murphy i njenom timu „da učini što je potrebno učiniti vezano uz inicijalne protokole te da je rekao i svom timu da tako postupi“.

Kritike obje stranke

Odluka Murphy, koju je postavio Trump i koja se našla na udaru kritika obje stranke, objavljena je nakon neuspješnih Trumpovih pokušaja da ospori rezultate glasanja. Tako je Michigan potvrdio pobjedu Bidena, a Pennsylvania nešto ranije odbacila tužbu Trumpove kampanje kojom se pokušavala spriječiti potvrda rezultata u toj državi.

Zastupnici u Kongresu i pripadnici poslovnog svijeta posljednjih su dana vršili pritisak na ovu malo poznatu saveznu agenciju čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na COVID-19 i za druga ključna područja.

Ranije je GSA objavio kako će Murphy, koju je na to mjesto 2017. imenovao Trump, utvrditi ili formalno odobriti prijenos vlasti kada bude jasno ko je pobjednik.

„Suprotno medijskim izvještajima i insinuacijama, moja odluka nije donesena iz straha ili favoriziranja“, napisala je Murphy.

Sastanci sa agencijama

Yohannes Abraham, izvršni direktor za tranziciju u timu Biden-Harris, navodi kako je ova odluka „konačna administrativna akcija“ kojom formalno počinje proces tranzicije u federalnim agencijama.

„U narednim danima će se susresti zvaničnici za prijenos sa federalnim zvaničnicima kako bi razgovarali o odgovoru na korona virus, uzevši u puni obzir interese nacionalne sigurnosti“, ističe.

Thurgood Marshall mlađi, bivši Clintonov sekretar kabineta, za Al Jazeeru kaže kako je odgađanje bilo „beskrupulozno“ u vrijeme kada se SAD bori sa ubrzanom pandemijom COVID-a 19.

„Ovo će donijeti ogromne razlike za Bidena kada je riječ o brzim dešavanjima kada je riječ o pandemiji i plasiranju vakcine narodu. Ovaj proces je od vitalne važnosti za SAD i svijet i sada se može nastaviti mnogo organiziranije i senzibilnije“, naveo je on.

Dodaje kako će Biden morati imati hiljade sastanaka sa agencijama kako bi usaglasio njihove prioritete sa dolazećom administracijom.

„Moraju nadoknaditi izgubljeno vrijeme, bit će potrebno jako puno angažmana u dolazećim sedmicama.“

Potvrda iz Michigana

Prije njene odluke, objavljeno je kako je izborna komisija savezne države Michigan u ponedjeljak potvrdila rezultate američkih predsjedničkih izbora, održanih 3. novembra, prema kojima je u toj državi pobijedio demokrata Biden.

Formalna potvrda rezultata objavljena je na sastanku koji se odvijao virtualno. Komisija je tako potvrdila rezultate utrke u kojoj je Biden tijesno pobijedio Trumpa. S ovom potvrdom još manje je vjerovatno da će Trumpovi napori da ospori Bidenovu pobjedu, tvrdeći da je u mnogim državama bilo neregularnosti i izborne prevare, za što nije ponudio relevantne dokaze, uroditi plodom.

Elektori iz svih saveznih država trebaju se 14. decembra sastati na izbornom kolegiju i formalno potvrditi novog predsjednika. Biden je na izborima osvojio 306 glasova elektora, što je 36 više od potrebnog praga od 270 elektora.

Američka savezna država Georgia u utorak će početi ponovno prebrojavati glasove, odgovarajući na zahtjev kampanje Trumpa, objavio je državni zvaničnik Georgije zadužen za nadgledanje izbora.

Novo prebrojavanje završit će do ponoći 2. decembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije