Trump prijeti zatvaranjem granice s Meksikom

Predsjednik SAD traži pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom (EPA)

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će zatvoriti granicu sa Meksikom ako demokrate u Kongresu ne pristanu da finansiraju izgradnju zida na granici, zbog čega je delomično blokirana savezna vlada.

“Bićemo primorani da potpuno zatvorimo južnu granicu ako nam demokrate opstrukcioniste ne budu dali novac da se završi zid”, poručio je na Tviteru, pozivajući ih i da “promene smešne zakone o imigraciji”.

Dodao je da bi zatvaranje granice smatrao “profitabilnim” jer “SAD gubi toliko novca trgujući sa Meksikom u okviru NAFTA-e, više od 75 milijardi godišnje (ne računajući novac od droge, koji bi iznosio više puta toliko”).

“Sagradićemo zid ili ćemo zatvoriti južnu granicu”, zapretio je Tramp.

Pregovori demokrata i republikanaca nisu u četvrtak uspeli da prekinu “shutdown” u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se delomična paraliza savezne administracije, zbog koje stotine hiljada državnih službenika ne rade, nastavlja bar do naredne nedelje.

U centru te šestodnevne blokade je zid koji Tramp želi da podigne na granici sa Meksikom kako bi zaustavio ulazak ilegalnih migranata u zemlju.

Republikanski predsednik traži pet milijardi dolara za izgradnju zida. Demokrate ne žele da ga finansiraju, ali predlažu izdvajanje više od milijardu dolara za druge bezbednosne mere na granici.

Sve dok se dve strane ne dogovore, obustavlja se finansiranje 25 odsto ministarstava i savezne administracije.

Ali, čini se da niko ne želi da popusti.

Budući da nije postignut dogovor, američki Senat je u četvrtak u gotovo praznoj dvorani jednoglasno odlučio da odloži sednicu do ponedeljka u 10 časova (16 časova po srednjoevropskom vremenu) i raspravu o zakonu o budžetu da nastavi tek u sredu, 2. januara, u 16 časova (22 časa).

Republikanci imaju većinu u Kongresu, ali u Senatu, gde imaju 51 mesto, treba im podrška demokrata kako bi imali 60 glasova potrebnih za donošenje budžeta.

Ali, položaj demokrata je svakim danom jači. Oni već 3. januara preuzimaju kontrolu u Predstavničkom domu, a republikanci imaju osnaženu većinu u Senatu (53 mesta).

Izlazak iz krize mogao bi da bude u finim jezičkim razlikama i/ili u dogovoru o manjoj sumi.

Vlada će biti paralizovana sve dok “ne dobijemo zid, ogradu, ili kako god to žele da nazovu”, rekao je Tramp 25. decembra.

Izvor: Agencije