Trump prijeti trgovinskim pritiskom kako bi potaknuo doprinos NATO-u

Predsjednik SAD-a Donald Trump sudjelova je na summitu NATO-a u Londonu povodom obilježavanja 70. godišnjice tog vojnog saveza Zapada (EPA)

Predsjednik Donald Trump je rekao u četvrtak kako bi Sjedinjene Američke Države mogle izvršiti trgovinski pritisak na zemlje koje ne pridonose dovoljno NATO-u.

Trump, koji je upravo doputovao iz Londona sa summita Sjevernoatlantskog saveza, nastoji izvršiti pritisak na zemlje članice da pridonesu više toj organizaciji, prenosi Hina, pozivajući se na izvještaj Reutersa.

Američki je predsjednik rekao kako se mnogo zemalja približava cilju od dva posto bruto domaćeg proizvoda kao doprinos NATO-u.

“Mnogo zemalja su blizu i sve su bliže. A neke stvarno nisu ni blizu i mi bismo mogli učiniti nešto povezano s trgovinom. Nije pošteno da oni dobivaju američku zaštitu a ne daju svoj novac”, rekao je.

Spor Trumpa i Macrona

Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron su se sporili oko budućnosti NATO-a u utorak pred summit u srijedu čiji je cilj bio proslaviti 70. godišnjicu tog vojnog saveza Zapada.

U oštroj razmjeni riječi koja ističe nesuglasice u transatlantskom savezu kojega mnogi slave kao najuspješniji vojni ugovor u historiji Trump je zatražio da Europa više plaća za svoju zajedničku odbranu i učini ustupke američkim interesima u trgovini.

On je isto tako govorio pozitivno o Savezu u četvrtak rekavši kako su njegovi sastanci protekli dobro te da je “NATO u vrlo, vrlo dobrom stanju, a da su odnosi s drugim zemljama doista izvanredni”, navodi Reuters.

Izvor: Agencije