Trump prijeti Palestincima ako se budu žalili ICC-u

Trump je, još u prvim danima po ulasku u Bijelu kuću, preduzeo niz mjera koje su zabrinule palestinske vlasti (AP)

Nova američka administracija zaprijetila je kako će zaustaviti finansijsku pomoć palestinskim vlastima u slučaju da podnesu žalbu pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) protiv Izraela, navode izraelski mediji koji se pozivaju na palestinske izvore.

List Haaretz navodi kako su ih „zapadni i arapski krugovi“ obavijestili da su nedavno došli do informacija kako je Washington uputio jasnu poruku palestinskom rukovodstvu s upozorenjem da će bilo kakvo obraćanje ICC-u izazvati burne reakcije administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Izraelski medij navodi kako je američka administracija zaprijetila Ramallahu nametanjem niza mjera, prije svega zatvaranjem ureda Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu, u slučaju da podnese bilo kakvu žalbu pred međunarodnim sudovima protiv Izraela.

Također su zaprijetili zaustavljanjem ekonomske podrške palestinskim vlastima i drugim koracima koji bi mogli destabilizirati palestinsku vlast i PLO.

Finansijska podrška

Palestinske vlasti su prije nekoliko dana najavile kako će podnijeti žalbu pred ICC-om protiv izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Poruka koja je stigla iz američkog konzulata u Jerusalemu izazvala je zabrinutost palestinskih vlasti, obzirom na odluku o zaustavljanju finansijske podrške palestinskim vlastima koju je američki Kongres već donio 2015. godine.

S druge strane, Yoni Ben-Menachem, izraelski stručnjak za arapska pitanja, u svom članku na internetskoj stranici Instituta Jerusalem za državne poslove, navodi kako palestinske vlasti osjećaju da su na ivici da padnu u „američku zamku“.

On tvrdi kako palestinske vlasti strahuju zbog činjenice da je Donald Trump došao na vlast u SAD-u „iako još uvijek nije imao iskristaliziran plan za izraelsko-palestinski sukob, osim stavova koje je iznosio tokom svoje predsjedničke kampanje“.

Ben-Menachem naglašava kako je Trump, još u prvim danima po ulasku u Bijelu kuću, preduzeo niz mjera koje su zabrinule palestinske vlasti. Priznao je Jerusalem kao vječni glavni grad jevrejskog naroda, zatim je obećao kako će preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem. Također je izjavio da izraelska doseljenička naselja ne vidi kao prijetnju miru, dok je nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2344 ocijenio kao pogrešnu.

Pregovori bez preduvjeta

Autor članka dodaje kako Trump ide u pravcu zaključivanja dogovora između Izraela i Palestinaca kroz direktne pregovore između dvije strane, bez preduvjeta, uz njegovu predanost očuvanju sigurnosti Izraela.

Dodaje kako Palestinci smatraju kako je nova era u američkoj administraciji prilika da se Izraelu pruži bezgranična podrška u UN-u i međunarodnim institucijama, te da se zamrzne 221 milion dolara koje je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama odobrio palestinskim vlastima samo nekoliko sati prije napuštanja Bijele kuće.

Pojašnjava kako palestinske vlasti osjećaju zabrinutost i zbog toga što je Washington imenovao dva istaknuta zvaničnika za mirovni proces na Bliskom istoku. Prvi je Jared Kushner, Trumpov zet, kojeg opisuje kao politički neiskusnog, a drugi je David Friedman, novi američki ambasador u Tel Avivu, koji podržava doseljenička naselja i vladu Benjamina Netanyahua.

Ben-Menachem zaključuje svoj članak riječima kako je prošlo i završeno vrijeme kada je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat direktno kontaktirao State Department ili visoke zvaničnike američke administracije.

Izvor: Agencije