Oglasi

Trump prijeti da će borce ISIL-a pustiti na evropske granice

Sudbina pripadnika oružane grupe i njihovih porodica postala je vruće pitanje.
Trump kazao da SAD neće plaćati troškove pritvora 'hiljada boraca'AFP - Arhiva

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je evropske države da prime natrag svoje građane koji su se priključili oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant i koji su zatvoreni u kampovima na istoku Sirije pod kontrolom kurdskih snaga.

Hiljade stranih boraca iz osamdesetak zemalja priključilo se ISIL-u kada je 2014. zauzeo velike predjele Sirije i Iraka.

Sudbina pripadnika oružane grupe i njihovih porodica postala je vruće pitanje otkako je početkom godine proglašena pobjeda nad ISIL-om.

Troškovi pritvora

Dio djece je vraćen, ali evropske države su nesklone tome da prime natrag one koji su se svjesno priključili toj oružanoj grupi.

"U jednom trenutku morat ću reći: ili ćete ih primiti natrag ili ću ih pustiti da dođu na vaše granice", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je da SAD neće plaćati troškove pritvora "hiljada boraca".

"Većina njih je došla iz Evrope" istakao je.

Hiljade civila, uključujući one povezane s ISIL-om, stigle su u kampove nakon akcija koalicije predvođene SAD-om protiv pripadnika te oružane grupe na sjeveroistoku Sirije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.