Trump prepolovio carinu na čelik uvezen iz Turske

Donald Trump je u proglasu kazao da je uvoz proizvoda od čelika iz Turske pao za 48 posto u 2018. godini (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump je smanjio carine na čelik uvezen iz Turske sa 50 na 25 posto.

Ova odluka carine će vratiti na nivo na kojem su bile prije nego što je Trump u avgustu prošle godine odlučio da ih udvostruči u jeku napetosti oko oslobađanja američkog pastora koji je bio u pritvoru u Turskoj.

U tom periodu Turska i Sjedinjene Američke Države uvele su recipročne carine na određene robe, među kojima su čelik i aluminijum, podsjeća Anadolija.

Trump je u proglasu kazao da je uvoz proizvoda od čelika iz Turske pao za 48 posto u 2018. godini, što je rezultiralo povećanjem iskorištenosti domaće industrije na približno ciljani nivo koji je preporučio sekretara trgovine Wilbur Ross.

‘Turska se dovoljno razvila’

Taj nivo, istakao je Trump, dugoročno će poboljšati finansijsku održivost industrije čelika u SAD-u.

„S obzirom na ova poboljšanja utvrdio sam da je potrebno i prikladno ukloniti višu carinu na uvoz čelika iz Turske“, poručio je Trump.

U deklaraciji je naglasio da je održavanje nivoa carine od 25 posto i dalje neophodno.

U isto vrijeme, američke vlasti donijele su odluku da Turskoj ukinu preferencijalni trgovinski status, prema kojem je određena turska roba po ulasku u SAD bila oslobođena carina.

Ovu odluku SAD je najavio u martu ove godine, kada je objavljeno da se „Turska dovoljno ekonomski razvila, te da zbog toga ne može više biti u programu Generaliziranog sistema preferencija“.

Izvor: Agencije