Trump predstavio ‘Sporazum stoljeća’: Nepodijeljeni Jerusalem bit će glavni grad Izraela

“Radit ćemo zajedno kako bismo stvorili teritoriju u budućoj palestinskoj zemlji u kojoj bi se stvorili uvjeti za državnost, uz odbacivanje terorizma”, izjavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump.

“Pod ovom vizijom Jerusalem će biti Izraelov, nepodijeljen, što je važno, te će biti glavni grad Izraela. Isto tako, SAD će priznati suverenost Izraela nad teritorijom koja će biti dio države Izrael prema ovoj viziji”, kazao je on na predstavljanju dugo očekivanog američkog mirovnog plana za Bliski istok u Bijeloj kući u Washingtonu.

“Predložena tranzicija neće predstavljati sigurnosni rizik za državu Izrael. Nećemo dozvoliti da se vratimo u dane krvoprolića i terorizma jer mir zahtijeva kompromis, ali nećemo tražiti od Izraela da pravi kompromise koji će ga ugroziti”, rekao je Trump.

 

‘Historijska prilika za Palestince’

Prema planu, SAD će priznati nelegalna izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, a Izrael će u zamjenu zamrznuti aktivnosti na izgradnji novih naselja dok budu trajali pregovori o palestinskoj državnosti.

“Moramo uraditi nešto i za Palestince. Ovaj sporazum mora biti velik i za njih. To je historijska prilika za Palestince, kako bi postigli nezavisnu državu. Nakon 70 godina malog progresa ovo je možda posljednja prilika koju će imati. Palestinski narod izgubio je povjerenje, ali ima priliku pobjeći od grozne sudbine. U Istočnom Jerusalemu SAD može otvoriti ambasadu u palestinskoj državi”, kazao je predsjednik SAD-a.

Plan predviđa osnivanje palestinske države s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu, “ovisno o spremnosti Palestinaca da sami upravljaju vlastitom državom”. 

Trump je rekao da je Izrael danas “napravio veliki korak prema miru” te da mu je cilj da obje strane budu zadovoljne.

Dodao je da mu je Netanyahu rekao da će njegov plan biti osnov za buduće pregovore.

“Američka vizija okončat će krug palestinske ovisnosti o humanitarnoj pomoći. Vrijeme je da se ovo tužno poglavlje historije završi”, kazao je Trump, uz opasku da će, ako prihvate sporazum, SAD i ostale zemlje učiniti sve da pomognu njegovu realizaciju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je bio uz Trumpa u Bijeloj kući, pohvalio je sadržaj plana te rekao da nudi realističan put prema trajnom miru.

‘Plan krši međunarodno pravo’

Dodao je da Trumpov plan nudi Palestincima put prema njihovoj vlastitoj državi.

Trumpova inicijativa, čiji je glavni autor njegov zet Jared Kushner, uslijedila je nakon mnogobrojnih pokušaja da se riješi jedan od najtežih problema u svijetu, s obzirom na to da su pregovori Izraela i Palestine doživjeli krah 2014. godine.

Dan uoči objave plana Trump je rekao da bi se plan “trebao svidjeti” i Palestincima jer je “dobar za njih”.

No, palestinske vlasti već su rekle da neće prihvatiti sporazum, na kojem su viši Trumpovi savjetnici Jared Kushner, Avi Berkowitz i Jason Greenblatt radili tri godine.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh tvrdi da taj plan nije osnov za rješavanje sukoba, jer krši međunarodno pravo, te ga predlaže strana koja je “izgubila kredibilitet da bude posrednik u ozbiljnom političkom procesu” jer je “pristrana prema Izraelcima”.

Otkad je na vlast došao Trump, SAD je 2017. godine premjestio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, što je izazvalo gnjev Palestinaca, te im ukinuo pomoć i priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Shtayyeh je izjavio da je najavljeni bliskoistočni mirovni plan ustvari plan kojim Trump i Netanyahu žele sačuvati svoje političke karijere.

‘Povlačenje iz sporazuma iz Osla’

Palestinski čelnici također su zaprijetili da će razmotriti povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla, koji uređuje veze Izraela i Palestinske samouprave, ako Trump objavi svoj mirovni plan za Bliski istok.

Stotine Palestinaca protestirale su u ponedjeljak u Gazi zbog dugo očekivanog bliskoistočnog mirovnog plana, a palestinske vlasti zatražile su od Arapske lige da sazove vanrednu sjednicu kako bi se raspravljalo o načinima bavljenja američkim planom.

Također, palestinske vlasti tvrde da novi plan ima za cilj uspostavljanje izoliranog palestinskog entiteta u Pojasu Gaze te da se ne bavi pitanjem povratka paletinskih izbjeglica na njihovu zemlju.

Izvor: Agencije