Trump predložio Xiju da se sretne s demonstrantima u Hong Kongu

Trump je izrazio želju da Kina humano radi na rješenju problema Hong Konga (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump predložio je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da se osobno sretne s prosvjednicima u Hong Kongu jer smatra da bi mu to omogućilo mirno rješenje sadašnje krize, prenosi AFP.

“Ako se predsjednik Xi izravno i osobno sretne s prosvjednicima, uslijedit će sretan i pozitivan završetak problema Hong Konga. U to ne sumnjam”, napisao je Trump na Twitteru i tako objasnio prethodni tweet objavljen dan ranije koji se mogao shvatiti kao poziv na susret s kineskim predsjednikom na kojem bi razgovarali o Hong Kongu.

Izrazio je želju da Kina humano radi na rješenju problema Hong Konga.

Trumpova administracija, koja je mjesecima u izravnom sukobu s Kinom u vezi trgovine, dugo je bila vrlo diskretna u vezi krize.

Američki predsjednik je početkom srpnja ocijenio da prosvjednici traže demokraciju i da se radi o kineskom unutrašnjem problemu, što je izazvalo kritike jer nije zauzeo čvršće stajalište.

Upozorenja kineskog ambasadora u Londonu

Sukobi između policije i prosvjednika u Hong Kongu traju deset tjedana i najveća su kriza od povratka tog velegrada pod kinesku vladavinu 1997. nakon što je bio pod okriljem Velike Britanije od 1842.

Kineski veleposlanik u Londonu, Liu Xiaoming rekao je u četvrtak da će upotrijebiti svoje ovlasti da uguši prosvjede u Hong Kongu ako se situacija pogorša nakon što su neki prosvjednici, kako je rekao, pokazali elemente terorizma.

Veleposlanik Liu je optužio neimenovane strane sile da potiču nasilne prosvjede u Hong Kongu i upozorio ih da su njihovi “urotnički” napori prepoznati te da će na kraju naštetiti sebi.

Izvor: Agencije