Trump predložio susret s Kimom, Pjongjangu prijedlog ‘zanimljiv’

Donald Trump, Kim Jong-un
Nedavno je jedan južnokorejski list objavio da je Kim Jong-un u pismu pozvao Donalda Trumpa da posjeti Pjongjang (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu, na marginama samita G20 u japanskoj Osaki, kako bi se volio sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom ovog vikenda u demilitarizovanoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje (DMZ), a Sjeverna Koreja objavila je da prijedlog američkog predsjednika za sastanak s njihovim vođom smatra “vrlo zanimljivim” i da će biti “značajno” ako do susreta dođe.

Trump bi tokom dana, nakon samita u Osaki, trebao otputovati u Južnu Koreju. 

“Smatramo to vrlo zanimljivim prijedlogom, ali nismo primili službeni prijedlog s tim u vezi”, rekla je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui u izjavi koju je prenijela sjevernokorejska centralna novinska agencija.

Susret na međukorejskoj granici?

“Moje je stajalište da, održi li se sastanak između Sjeverne Koreje i SAD-a na crti razdvajanja, kao što namjerava predsjednik Trump, bit će to još jedna važna prigoda u daljnjem produbljivanju ličnih odnosa između dvojice čelnika i promicanja bilateralnih odnosa”, ističe se u izjavi u kojoj se spominje službeni naziv Demokratske Narodne Republike Koreje.

Ta je izjava objavljena nekoliko sati nakon što je Trump izrazio nadu za susret s Kimom na međukorejskoj granici.

“Dok sam tamo, ako predsjednik Kim ovo vidi, sastao bih se s njim na granici samo da se rukujem s njim i pozdravim ga (?)!”, napisao je u tvitu Trump komentarišući put u Koreju, upotrijebivši istovremeno i upitnik i uskličnik.

Zasad nema nagađanja o tome hoće li se održati susret Trump-Kim u demilitarizovanoj zoni, granici između dviju Koreja, ali Trump je opovrgnuo prije odlaska iz Washingtona da se planira sastati s Kimom.

Trump: Kim me prati na Twitteru

Američki predsjednik Donald Trump rekao je i da ga sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un prati na Twitteru.

Nakon što je to ustvrdio, na novinarsko pitanje da to objasni, Trump je dodao: “Pretpostavljam da je tako, jer smo poziv primili vrlo brzo”.

Svoj drugi, i posljednji susret njih su dvojica imala u februaru u Hanoiju, a sastanak se završio bez dogovora jer nisu mogli pronaći zajedničko stajalište u pogledu koraka denuklearizacije Sjeverne Koreje i odgovarajućih mjera Washingtona, kao što je ublažavanje sankcija.

Njihovi su pregovori o denuklearizaciji od tada u zastoju.

Izvor: Agencije